tiistai 14. tammikuuta 2020

Valkoiset perennat puutarhassa

Sain Sailalta Saaripalstalta haasteen kertoa puutarhan valkoisista perennoista. Haaste on lähtöisin Lappalainen etelässä -blogista täältä: http://lappalainenetelassa.blogspot.com/2020/01/valkoiset-perennat-puutarhassa.html. Mielelläni esittelen puutarhani valkoisia perennoja, kun nykyään minulla on niitä.  
Perustin edelliskesänä kaupungissa talon itäpäätyyn valkoisen puutarhan. Rajasin alueen taikinamarja-aidalla ja tein sen keskelle vanhoista betonitiilistä polun. Keväisin siellä hehkuvat valkoiset tulppaanit, narsissit, helmililjat ja hyasintit.

Valkoiset särkyneet sydämet sopivat kauniisti minusta tulppaanien seuraan. Itäpääty on aika varjoinen ja kukinta kestää yleensä pitkään.
Keväällä muita valkoisia perennoja ovat valkoiset orvokit, jotka ovat levinneet siemenestä mukavasti valkoisen puutarhan mattokerroksessa. Välillä näistä siementaimista tulee sinisävyisiä, mutta ne olen siirtänyt siten kulman taakse varjopuutahraan kukkimaan. Keväällä kukkivat valkoisista myös lemmikit sekä arovuokot. Morsiusleinikki on kasvi, jota haluaisin kevättä vielä sulostuttamaan. En ole vain onnistunut sellaista löytämään.
Kesällä valkoisessa puutarhassa kukkivat pionit, kurjenpolvet, iirikset, sormustinkukat sekä kärhöt. Lumikärhöt kasvavat pergolassa. Olen kylvänyt valkoista akileijaa valkoiseen puutarhaan pari vuotta sitten, mutta kukkia ei ole kuulunut.
Valkoisissa tarhaviinikärhöissä on hauskat kellokukat. Tämä kasvaa kaariportissa varjotarhassa.
Valkokukkaisia maanpeittäjiä on onneksi runsaasti. Valkoisessa puutarhassa kasvaa maata peittämässä mm. mansikkaa, tuoksumataraa sekä valkoista tarhavarjohiippaa. Viime vuonna istutin lisäksi virosta ostamani valkokukkaisen vuorenkilven. Mielenkiinnolla odotan, millainen se mahtaakaan olla.
Valkoisia kukkia löytyy myös kalliolta. Tässä kivenkolossa viihtyy valkoinen salvia.
Syksyllä valkoisessa puutarhassa kukkivat syysleimut, alpit, tähtiputket sekä kimikit. Valkokukkaisissa perennoissa on onneksi niin paljon valinnanvaraa, että kukintaa riittää aikaisesta kesästä myöhäiseen syksyyn ja paahteisesta kalliosta varjoisaan lehtoon.

16 kommenttia:

 1. Kiitos, tämä oli kiva lukea, olenkin seurannut tarinaa valkoisesta puutarhastasi! Ihana nähdä taas kuvia tulevalla kasvukaudella, maisema muuttuu niin paljon, kun kasvit kasvavat ja leviävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin odotan ensi kasvukautta innolla, sillä perennojen pitäisi jo alkaa täyttämään paikkansa ja istutuksen pitäisi alkaa näyttää rehevältä jo tulppaaniajan jälkeenkin.

   Poista
 2. Valakoone puutarha o sipulikukkien aikahan erityysen hiano. Massaistutukses o voimaa. Onko sulla nimiä, tualle valakooselle kärhölle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo valkoinen on mielestäni Clematis viticellla Hågelby White. Tilasin Saksasta edelliskesänä kärhöjä ison paketin varjotarhan kaariportteihin ja ainakin googlauksen mukaan tuo sopisi hyvin yhteen kuvatun kanssa.

   Poista
 3. Tämä sinun valkoinen puutarhasi on niin ihana! Loistoidea varjopaikkaan, jossa ehkä kevättä saa odotella pidempään, mutta sitten kukinnat kyllä kestävät kauemmin kuin lämmössä.
  Minäkin ihastuin valkoiseen tarhaviinikärhöön, niin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä tykkään myös. Sai aloittaa ihan puhtaalta pöydältä, sillä päädyssä ei ollut kuin pari mäntyä kun aloitin. Nyt odotan, että aita kasvaisi ja tuuheentuisi ja että taustalle istutetut korkeammat pensaat peittäisivät näkymää ja tilasta tulisi sellainen oma soppensa. Tuo valkoinen tarhaviinikärhö on kyllä ihana minustakin. Kasvaa ihan talon pohjoispuolella ja alkuun epäilin, että riittääkö valo sille, mutta ilmeisesti hyvin riittää.

   Poista
 4. Valkoinen puutarhasi on jo rehevän ja upean näköinen! Varjossa valkoiset tulevat hienosti esiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna osa perennoista oli vielä vähän surkeita, mutta tänä vuonna odotan jo, että ne pääsevät oikeuksiinsa. Olen kyllä varmaan malttamattomana istuttanut vähän liikaakin kasveja tälle alueelle, mutta niitä sitten täytyy karsia, jos siltä alkaa näyttää.

   Poista
 5. Kiitos sinulle kun vastasit haasteeseen. Sinulla on monta ihanaa uutuutta mitä minulla ei olekkaan. Valkoiset tulppaanit on ihania ja upeita särkyneensydämen kanssa jännää nähdä tämä sinun valkoinen vuorenkilpi kukassa. Vuorenkilpeä minulla on paljon ja lisään sitä joka vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että valkoinen vuorenkilpi viihtyisi. Ilmeisesti nuo eri väriset eivät ole niin kestäviä, kun perinteiset. Ostin myös tummanpunaista vuorenkilpeä. Innolla odotan sitäkin.

   Poista
 6. Sinulla on paljon kauniita kukkijoita valkoisessa puutarhassa.

  VastaaPoista
 7. Ihanat valkoiset kukkijat! Varjon puolella tulevat vielä kauniisti esille ja kestävät pitkään kukassa. Nuo kevätkuvat alussa ovat hurmaavia. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä muutama kuukausi ja päästään nauttimaan myös valkoisista kukista. Varjoon ne tosiaan sopivat erityisen hyvin.

   Poista
 8. Valkoiset kasvit ovat niin kauniita! Uusi tuttavuus minulle on tuo valkoinen tarhaviinikärhö, upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilasin muutama vuosi sitten kärhöjä Saksasta ja tuo valkoinen tarhaviinikärhö tuli sieltä. Se on kyllä kivan näköinen kun kukat roikkuvat kaariportista.

   Poista