torstai 15. huhtikuuta 2021

Sen seitsemää sorttia kevätkurjenmiekkoja

Kallion kevätkurjenmiekkakukinta on huipussaan. Paras ottaa kuvia ennenkuin on myöhäistä.
Näitä löytyy minulta sinisen ja violetin eri sävyissä.
Kaunein on minusta tämä taivasnsininen lajike.
Violeteista löytyy dramaattista tummaa ja vähän punaisempaan taittavaa.
Kasvaa täällä tätä perinteistäkin syvän sinistä kaunotartakin.
Laskin, että löytyisi seitsemää erilaista. Kaikilla on kauniit nimikkeetkin, mutta enpä niitä muista, enkä ole minnekään kirjoittanut, enkä kyllä niistä nimistä juuri nyt niin välitäkään. Ilta-auringossa nämä kauniit pikkuruiset eivät nimiä tarvitse.
Krokukset huutelivat vielä perään, että kuvaisin heitäkin, vaikka kukat ovatkin tältä päivältä sulkeutuneet. Kova kuhina kävi tänään kukissa, kimalaisia ja mehiläisiä ja kukkakärpäsiä pörräili ympäriinsä. Myös nokkos- ja sitruunaperhoset kävivät ihastelemassa krokuksia. Nekin ovat siis ilta-aurinkokuvansa ansainneet.

10 kommenttia:

 1. Kevätkurjenmiekat ovat ihania. Sinulla onkin niitä hieno kokoelma.
  Eilen puutarhassa oli melkoinen pörinä, kun krookuksissa ja kirjotähdissä seikkailivat kaikenlaiset pörriäiset ja nokkosperhoset. Toivottavasti saamme viikonloppuna samanlaisia säitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan lämmintä ja keväistä viikonloppua, niin pörriäisetkin jaksaa pörrätä ja puutarhaihminen hyöriä pihassa aamusta iltaan.

   Poista
 2. Niin kaunista kevätkurjenmiekkojen kukintaa.
  Nyt päästään nauttimaan lämpötilojen osalta suosiollisesta viikonlopusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos lämpö jatkuu niin seuraavaksi avautuvat aikaiset tulppaanit ja ehkä kevätkylmänkukatkin. Maanantaina on sitten taas uudet kuvattavat.

   Poista
 3. Oi miten kauniita! Minulla on vaivaiset kaksi kevätkurjenmiekkaa noussut. Ehkä piha ei ole niille oikein mieleinen tai ehkä pitäisi kokeilla muitakin lajikkeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minultakin nämä yleensä katoavat ensimmäisen vuoden jälkeen. Nyt kyllä luin, että kuivassa paikassa kevätkurjenmiekan sipulit jakaantuvat herkästi ja sitten niillä kestää vuosia kukkia uudelleen. Olisipa se syynä ja parin vuoden päästä alkaisi todellinen kukkaloista :) Pahoin kyllä pelkään, että eivät vain syystä tai toisesta talvehdi. Mutta hollannista saa näitä halvalla kotiin asti toimitettuna, niin toimiihan sen näinkin.

   Poista
 4. Ihanaa kukintaa ja nuan montaa sorttia. Mullon ainaki kolome plaatua talavehtinu suureksi riamukseni hyvin jo usiemman vuaren. Lisääntynehet kuitenki koko aijan. Ettei niitä sulta myyrät syä?

  VastaaPoista
 5. Ihania kaikki, niin tummat kuin vaaleatkin <3 Minä uskalsin vasta viime syksynä istuttaa paria uutta lajiketta entisten seuraksi kun en ollut varma aikaisemmin niiden talvehtimiskyvystä. Ajattelin, että taantuvat kuin tulppaanit, mutta ainakin ensimmäisenä istutetut nimettömät perussiniset ('Harmony'?) ovat vain lisääntyneet vuosi vuodelta. Tänään niistä aukeaa melko varmasti ensimmäinen kukka ja ehkä pian syksyllä istutetut uudet seuraavat perässä. Jännittävää! Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
 6. Irikset ovat ihania, meilläkin niitä kukkii useita erilaisia ja syksyllä täytyy laittaa niitä hurjasti lisää. Olen nyt kuvannut kukkapenkkejä syksyä varten, että muistaa minne mahtuu sipulikukkia ja näitä aikaisia kevätkukkijoita mahtuu valtavat määrät lisää:)

  VastaaPoista
 7. Miten kauniita keväällä nämä kurjenmiekat, minulla ei valitettavasti vielä ole niitä yhtään. Olen muutenkin ollut vähän huolimaton näiden sipulikukkien kanssa eli niiden syksyisessä istutuksessa. Mutta katsotaan nyt syksyllä miten taas käy.

  VastaaPoista