torstai 11. elokuuta 2016

Ruusutarhan toinen kierros

Vaikka ruusutarha onkin parhaimmillaan heinäkuussa kun tuoksuvat pensasruusut kukkivat, on loppukesällä ja syksylläkin vielä sentään jotain katseltavaa. Monet kurtturuusut kukkivat uudelleen elokuussa, kuten myös kanadalaiset ruusut, joiden kukinta jatkuu yleensä lokakuulle tai pidempäänkin. Morden fireglow vasta aloittelee kukintaansa.
Sammalruusu Vaarala on jo toisella kierroksella pienen tauon jälkeen.


Ruukuissa kasvavat köynnösruusut aloittivat viime viikolla kukintansa. Luulin kyllä ostaneeni vaaleanpunaisia köynnösruusuja, mutta nämä näyttävät minun silmääni hieman kellertäviltä...
 Lumikärhöjen vierestä löysin tällaisen unohdetun ruusupurkin, jota ei ole koko kesänä hoidettu tai kasteltu mitenkään. Ostin tammikuussa lapseni syntymäpäiville Plantagenista 10cm korkusia kukkivia miniruusuja pöydän koristeeksi ja juhlien jälkeen pistin ne kuistille purkkiin. Keväällä olen tämän purkin nostanut kärhöjen alle ja siellä se on hyvin pärjäillyt näköjään.

 Keväällä istutettu Hagley hybrid -kärhö kukkii uudestaan. Taustalla lopettelee kukintaansa köynnösruusu New Dawn, jonka luulin jo menettäneeni talven jäljiltä. Jostain tyvestä lähti kuitenkin kasvamaan uusi verso.
Tänään annoin itselleni eilisen syntymäpäiväni kunniaksi lahjaksi puutarhapäivän. Vein lapset hoitoon, ajoin taimikaupoille ja sen jälkeen istuttelin rauhassa kärhöpergolan toisen päädyn valmiiksi. Säleikön reunaan tuli tarhaviinikärhö Etoile violette, ruukussa viime talven ollut vuorikärhö sekä tarhaviinikärhö Mme Julia Correvon. Ruusutarhasta siirsin penkkiin liian isoksi kasvaneen J.P. Connellin sekä Martin Frobisher -ruusun. Tiedän, että olisi pitäny odottaa, että ruusut ovat lepotilassa ja siirtää sitten, mutta enpä malttanut. Ja ennenkin ruusuja siirtäneenä olen huomannut, etteivät ne ole yleensä millänsäkään, vaikka niitä täydessä kasvussakin siirtelee.
Päätyyn istutin vielä Lambert Closse -ruusun. Reunaan ja väleihin sommittelin erilaisia kurjenpolvia, morsiusleinikkiä, arovuokkoa, syysleimuja sekä ritarinkannusta. Sitten join raunassa kahvit! Kaiken kruunasi sade, joka on istutuspäivän jälkeen puutarhurille hyvinkin tervetullutta. Loistava päivä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti