maanantai 8. elokuuta 2016

Perennapenkin täysremontti

Minulla on mökillä täydelliset puitteet perennapenkille: matalalla kivimuurilla rajattu 3m x 1,5 m terassiin rajautuva penkki, johon paistaa aurinko aamuisin ja taas iltapäivästä lähtien. Mutta mutta... tämä penkki on kaikkea muuta kuin upea. Ensinnäkin siinä oli liian vähän multaa. Sanoisin, että hyvää multaa oli hädin tuskin 20 cm. Toiseksi, olen läiminyt sinne mitä tahansa on mieleen juolahtanut ilman minkäänlaista suunnitelmaa tai ideaa. Kolmanneksi, peurat. Vaikkei tässä penkissä ole paljon muut kasvit menestyneet, niin jostain syystä takarivissä viihtyvät jalokärhöt "The president" ja jokin toinen violetti kärhö, jonka nimen olen unohtanut. Juuri kun kärhöt olivat täynnä nuppuja, peurat tulivat ja söivät ne. Presidentille jäi onneksi korkeimmalle kohdalle tupsu nuppuja jäljelle ja tuohon toiseenkin muutama kukka pääsi muodostumaan. No tämä oli viimeinen niitti, penkki näytti hirvältä, joten päätin pistää sen uusiksi.
Ensin kaivoin kaikki perennaksi tunnistettavat kasvin ylös ja pistin ämpäreihin ja purkkeihin odottamaan. En kaikkia edes tunnistanut, joten toivoa sopii, etten ole hellävaroen siirtänyt rikkaruohoja uusittuun penkkiin. Tunnistin ainakin kolme pionia, päivänliljoja kurjenpolvia, väriminttua, pisamakelloa, syysleimua sekä tähtiputkea.
Sitten oli pakko juosta ottamaan kuvia perhosista...
Sitten perkasin rikkakasvit pois ja muokkasin penkin niin syvältä, kuin lapio penkkiin upposi. Tämän jälkeen lisäsin kymmenen säkkiä multaa penkkiin.
Sitten kasvien paikkojen suunnittelua hetkinen...
Lopulta kasvit takaisin penkkiin ja iso sadevesitynnyrillinen vettä perään. Lopuksi viritin vielä rastasverkon istusten päälle. Olen päättänyt alkaa pitää sitä öisin ja silloin, kun emme ole paikalla. Ehkä saan nähdä ensi kesänä vähän enemmän kukintaa.
Projektia seuraavana yönä peurat olivat käyneet taas, saaneet rastasverkon yhden reunan irti ja syöneet toisen kärhöni loputkin kukat. Nyt on verkko viritetty niin huolella, että toivottavasti pysyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti