tiistai 18. lokakuuta 2016

Kukkia vielä vaan

Ensilumi on lehtitietojen mukaan jos satanut pohjoiseen. Meillä ei pakkasista ole vielä ollut tietoakaan. Samettikukat ja laventelit kukkivat niinkuin kesälläkin.
Pelargonejakaan en ole vileä nostanut suojaan ja etualalla patioruusu on vielä ihan täynnä nuppuja. Havunneulasista sentään näkee, että on syksy. Niitä voisi harjata pihasta loputtomiin. Onneksi alapihan rodoistutuksiin voi kippailla aika monta lastia neulasia.
Tarhakeltakärhö Anita ei myöskään näytä välittävän lähestyvästä talvesta. Uusia kukkia avautuu koko ajan. Kärhöt yleensäkään eivät ole ollenkaan lähdössä talvilevolle, eivät alppikärhöt, jalokärhöt eivätkä viinikärhöt, jotka myöskin kukkivat vielä. Myöskin ruukusta maahan tänä syksynä istutettu vuorikärhö kasvattaa uusia versoja. Vähän jännittää, miten sen talvehtimisen kanssa mahtaa käydä.
T
Ruukussa kasvavia kärhöjä en myöskään ole vielä viitsinyt viedä kuistille talvehtimaan. Haluan, että ne vaipuvat kunnolla talvilepoon, ennenkuin nostan ruukut suojaan. Arabella -kärhökin kukkii vielä ruusujen joukossa. Tämä kärhö on ollut todella ahkara kukinnassaan koko kesän.
Hortensiat kukkivat myöskin vielä. Endless summer -hortensia vasta kasvattelee nuppuja, saa nähdä, ehtiikö tänä vuonna kukkia. Minulla tuo Endless summer ei ole ollut kovin runsaskukkainen. Se paleltuu joka talvi kokoaan, ja ehtii tehdä nuput vasta tosi myöhään. Joka vuosi siitä muutama kukinto avautuu, mutta ei kyllä mitenkään minun puutarhassani vastaa kovia myyntilupauksia jatkuvasti kukkivasta hortensiasta.
Hortensiat kukkivat puutarhassani muutenkin aika heikosti tänä vuonna. Taisi olla vähän liian kuivaa. Syksy on ollut ainakin ihan rutikuiva. Olen ensimmäistä kertaa koskaan joutunut kastelemaan sipuliistutuksiani. Yleensä on voinut luottaa siihen, että vettä tulee tai maa on muuten ollut jo niin kostea, ettei vettä ole tarvinnut.
 Kukkasipuleita tuli istutettua tänä syksynä noin 700. Mökille laitoin satakunta narsissia. Kotipihaan tuli laitettua taas kaikennäköistä. Mutta paljon vähemmän kuin edellisinä vuosina. Uutena kokeiluna laitoin myös ruukkuihin pikkusipuleita. Hauska nähdä, miten ne onnistuvat.
Ruusutarha näyttää myös vielä aika kesäiseltä. Ainoastaan jyrkemmässä rinteessä kasvavat suuremmat pensasruusut ovat ruvenneet vaihtamaan väriään keltaiseksi.
Neilikkaruusu ei tunnu lopettavan koskaan. Myöskin tarhakurtturuusu Sointu on jaksanut kukkia koko syksyn.
Nyt alkaa syksyn työt olla  tehtynä. Sipulit ovat maassa, penkit on kitketty, talvehtimaan mönkineitä kotiloita on kerätty, nurmikko on kertaalleen haravoitu. Mökillä on kasvihuone tyhjennetty, viimeiset chilit kerätty ja syyskylvöt tehty.  Vielä tekisi mieleni aloittaa tuonne talon itäpäätyyn suunnittelemani muotopuutarhan rakentaminen. Jos vaikka vähän alottaisin laatoituksen kanssa...Talvella ehtii sitten lepäämään.

5 kommenttia:

 1. Mun "luottopuutarhurini" sanoi, ettei Endless-hortensiaa saa enää uudestaan kukkimaan. Sinä sentään olet saanut :) Hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, eli epäonnistuminen onkin ollut onnistumista! Sepä hienoa😉

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Hortensian nimi vois olla vaikka Waking Up in Autumn ja sun puutarhalle vois antaa nimeksi Endless Summer :)

  Tämä kommenttien lähettäminen tänne blogin puolelle ei olekaan ihan helppoa. Olen tässä sähläillyt moneen kertaan ja poistanutkin. En tiedä sitten, miten ne poistetut sinulle näkyy. Haluaisin kommentit nimellä elina linnunlaulusta, mutta en osaa.

  Terveisin Elina Linnunlaulusta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun täällä olisikin endless summer! Onneksi on tuo kuisti, jossa hyvällä tuurilla vihertää talvellakin.

   Poista