keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Parasta ennen -siementen itävyystesti

Siemenpusseissa parasta ennen -päiväys ei todellakaan ole viimeinen käyttöpäivä!  Siivosin talvella siemenlaatikkoni ja olin ankaralla päällä: vanhentuneet siemenet roskiin! No, en minä niitä tietenkään roskiin raaskinut heittää - älkää pelästykö -sen sijaan minä istutin kaikki vanhentuneet siemenet ja nyt kokoan tulokset tähän postaukseen niiden itävyydestä. Täysin tieteellinen tutkimusasetelmani ei ole, mutta ehkä siitä on iloa jollekin. Ainakin minun sisäisellä tutkijalleni tästä oli suuri ilo. 

CHILI (parasta ennen 09/2015)
Chileistä (Lemon drop) iti kaksi kuudesta jäljellä olleesta siemenestä. Ihan tyydyttävä tulos siis, sillä pussi lupaa 65% itävyyden. Ehkä se on vähän laskenut, tai sitten kyseessä oli vain huono tuuri.
Chilikaksikko kasvaa kilpaa kasvivalon alla
BASILIKA (parasta ennen 09/2007)
Laatikon vanhukset basilikat itivät loistavasti.Basilikan siemeniä ei siis kannata ihan heti nakata roskiin. Jopa minun 11 vuotta sitten parhaan itävyyden menettäneet siemeneni kasvattavat terhakoita pikkutaimia. Onneksi pussiin jäikin vielä siemeniä, saan testata tätä vanhusta ensi vuonna uudelleen.

Basilikat riemuitsevat discovalon alla (naapuritkin varmaan tykkää:D)
KUUKAUSIMANSIKKA (parasta ennen 11/2015)
Yksikään ei itänyt. Onneksi minulla oli kylvössä myös uudenpaa siementä, joka sitten itikin. Eli kuukausimansikan pikkiriikkiset siemenet näyttivät olevan melko herkkiä vanhemiselle.
Onneksi kylvin myös tuoreita kuukausimansikan siemeniä
VALKOTUPAKKA (parasta ennen 09/2017)
Valkotupakka iti erittäin hyvin. Ei kyllä mitään havaittavaa heikkenemistä itämisessä, vaikka tietenkin se hajakylvöllä onkin vähän vaikea laskea. Toki siemenetkin olivat aika tuoreita.
SAMETTIKUKKA  (ostettu vuonna 2012)
Samettikukkien siemenistä, jotka olen ostanut vuonna 2012, iti vain yksi, vaikka kylvin niitä varmasti parikymmentä. Harmillista - on vähän hassua kasvattaa nyt yhtä samettikukkaa, mutta ehkä se tuottaakin sitten supersiemeniä, jotka eivät vanhene ikinä!
Yksi ainokainen samettikukkanen ei tarvitse ihan heti koulimista
Siemenlaatikko on nyt putsattu epämääräisistä laatikon pohjalla ajalehtivista siemenistä ja vanhentuneista pusseista. Kuulisin mielelläni teidän kokemuksianne parasta ennen -siemenistä. Voittaako joku minun 2007-vuoden basilikani?
 

14 kommenttia:

 1. Kaksi voittajaa ainakin löytyy: isotätini laatikon pohjalta tuli minulle keväällä 2015 ruiskaunokin ja kesäharson siemeniä. En tarkkaa vuotta muista, mutta 90-luvun loppupuolella oli parasta ennen -päiväys molemmilla. En juurikaan uskonut itämisen mahdollisuuksiin, joten ripottelin pussien sisällöt kasvimaan saviseen nurkkaan. Hieman yllätyin, kun sieltä rupesikin taimia puskemaan. Sen verran oli itävyys laskenut, ettei niitä tarvinnut harventaa, mutta kumpiakin kasvoi 10-20 yksilöä. Eli vähintään 15 vuotta vanhoista siemenistä sai ihan kivasti kukkivan nurkan kasvimaalle :) Samettiruusu on minullakin menettänyt nopeasti itämiskykynsä.

  VastaaPoista
 2. Juuri tämän takia en pysty heittämään mitään vanhoja siemeniä pois, sillä eihän sitä kokeilematta tiedä josko vaikka itämiskyky olisi tallella. Ja useimmiten on ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niitä oikein pois pystykään heittämään. Vähän kuin heittäisi tulevia taimia roskiin.

   Poista
 3. Aina kannattaa itävyyttä kokeilla. Joskus tulee mukavia yllätyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kannattaa todellakin kokeilla. Useampi minunkin kokeilemistani lähti kasvuun aivan hyvin.

   Poista
 4. Aina kannattaa kokeilla, kivoja kylvökokeita sinulla!

  VastaaPoista
 5. Hyvä juttu tietää että mahdollista on. En ole ennen kokeillut vanhoja siemeniä paitsi tänä vuonna yhden perennan. Ei ole vielä itänyt. Odotellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että lähtee vielä kasvuun! Viime vuonna laitoin vanhat tomaatin siemenet multiin ja ne lähtivät kaikki kasvamaan. TÄytyi niitä sitten vähän jaella poiskin, kun ei mulle mahtunut kuin kuusi kasvariin.

   Poista
 6. Tomaatti säilyttää itävyytensä tosi hyvin. Minä ajattelin putsata vanhat siemenet ihan roskiin, mutta siellä onkin enimmäkseen hyötykasvien siemeniä. Yrttien vanhat siemenet laitan kyllä kokeeksi multaan. Ehdin kyllä kasvattaa uusia, jos eivät idä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan hyvää itävyyttä yrttikylvöksillesi! Olen ennen ostanut basilikat ja muut yrtit taimina, mutta tuleepa kokeiltua nyt basilikan kasvatustakin.

   Poista
 7. Hehei, hauska testi! :D Minä laitoin 2014 vanhaksi menneet keltasipulit itämään ja niistä ei kyllä yksikään itänyt. Muuten kaikki muut vanhat ovat itäneet melko hyvin. Tosin minulla on siemeniä vain vuodelta 2014, jolloin aloitin tämän puutarhasekoilun... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkin muuten hyvä kysymys, miksi mulla on siemeniä, jotka on vanhentuneet 2007, sillä aloitin puutarhaharrastukseni kun muutin nykyiseen talooni 2011. 😁

   Poista