keskiviikko 16. toukokuuta 2018

33 uutta kuunlijaa
Eilen oli taas asiaa postiin. Lähetykseni Eurohostalta oli vihdoinkin saapunut. Tiesin, että taas oli tullut tehtyä pieni ylilyönti, kun postihenkilö palasi takaisin pakettihyllyiltä, haki huokaisten kärryt ja palasi takaisin.  Puutarhasisulla kannoin 16 kilon paketin kuunliljoja autoon. (oli siinä muutama päivänlilja, kylmänkukka ja sammalleimukin).
En ole ennen ollut yhtään innostunut kuunliljoista. Minusta ne ovat olleet mitättömän kukintansa vuoksi täysin yhdentekeviä kasveja. Olen kuitenkin rakentamassa talon pohjoispuolelle aika isoa istutusryhmää, johon tarvittiin varjossa viihtyviä kasveja, joten päätin joku alkukevään ilta surffailla netissä etsimässä hyviä tarjouksia.
Eurohostalta löytyi mahtava tarjous, josta en voinut kieltäytyä. Tarjouspakettiin kuului 9 hostaa, joissa ei ollut nimeä, vaan jotka olivat vain sattumanvaraisesti jotain heiltä ilman nimilappua löytyvää kuunlijljaa. Hinta 9 euroa. Minä rakastan yllätyksiä sekä tarjouksia, joten tämä mato tarttui heti koukkuun. Tilasin kaksi tuollaista pakettia. Lisäksi otin yhden kokoelman nimeltä Green garden (vihreitä hostia) sekä yhden kokoelman miniatyyrikokoisia hostia.  Lisäksi kaupanpäälle tuli yksi. Yhteensä tuli tilattua siis 33 kuunliljaa.
Luulin, että paljasjuurinen tarkoittaisi, että sieltä lähetetään pelkkiä juurakoita, mutta ilokseni paketin kuunliljat olivatkin lehdellisiä yksilöitä. Jokainen kasvi oli kääritty huolellisesti sanomalehtitötteröksi. Kasvit olivat oikein hyvässä kunnossa ja vielä ihan kosteita, joskin vähän ryttyisiä tuollaisen rullauksen jäljiltä. Pistin kaikki ruukkuihin odottamaan varjoisalle seinustalle istuttamista.
En siis todellakaan ole yhtään perehtynyt hostiin enenn tätä. Tämä monimuotoisuus yllätti minut aivan täysin. Jotkin lehdistä olivat ihan pikkurillin kokoisia. Osa taas oli isoja rötköjä.
Myös värien kirjo oli yllättävä. Perusvihreiden lisäksi löytyi sinisen sävyisiä, monivärisiä, punavartisia ja ihan vaaleankeltaisiakin. Yksi kasvi oli melkein valkoinen.
Näistä siis 18 kpl kuului yllätyspakettiin, enkä niiden nimiä tiedä, mutta ilokseni jämäpaketit eivät olleet mitään yhtä peruslaatua, vaan lähes kaikki erilaisia ja erikokoisia ja värisiä. Varsinkin tuo pienilehtisten suuri osuus oli miellyttävä yllätys, sillä nyt saan hauskaa vaihtelua turveharkkopolun etureunaan kuunliljoista.
Osan istutin jo maahan. Maaperä on saven ja soransekaista hiekkamultaa, johon olen lisännyt kevään haravointijätettä sekä kompostia. Hostien seuraksi on tulossa ainakin erilaisia saniaisia, kilpiangervoja ja isotöyhtöangervoja. Lisäksi minulla on esikasvatuksessa joukko kolmilehtiä ja kärsäkalloja. Huomenna pidän kunnon istutustalkoopäivän. Olen perjantaina menossa Raumalle isovanhempiani katsomaan ja ajattelin paluumatkalla käydä elämäni ensimmäistä kertaa Vakka-Taimen myymälässä. (Kiitos vain Saaripalsta-blogin Sailalle, olin ihan unohtanut koko taimiston. Kiitos myös hyvistä vinkeistä!). Sieltä varmasti tarttuu mukaan myös muutama varjossa viihtyvä erikoisuus. Tai minun tapauksessani ehkä muutama kymmentä.

8 kommenttia:

 1. Wohoo, 33 kuunliljaa! Aikamoinen kokoelma! Mielenkiintoista nähdä istutuksesi loppukesästä, kun kuunliljat ym. ovat kotiutuneet paikoilleen. En muuten sanoisi, että kaikkien kuunliljojen kukinta on mitättömän näköistä. Niistäkin löytyy vaikka miten paljon variaatioita valkoisesta jopa violettiin ja tiheistä kukkatertuista siron ilmaviin. Itse en todellakaan leikkaa kukkavarsia pois kuunliljoistani, vaan nautin niidenkin kukinnasta siinä missä muidenkin perennojen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, jos kukinnoissakin löytyy vaihtelua! Niin mielenkiintoista seurata millaisia kukintoja näihin kehittyykään.

   Poista
 2. Oi mikä ihana lähetys kuunliljoja! Kuunliljat ovat todella kauniita. Sitten kun meidän nuorimmainen ei enää viihdy trampoliinilla, joka on talomme pohjoispuolella, pääsen toteuttamaan varjopuutarhaa. Meillä on muutama kirjavalehtinen kuunlilja, mutta ne saisivat olla vähän varjoisammassa paikassa.
  Vakka-Taimeen olen minäkin menossa lähipäivinä, se kun on minun työmatkani varrella sopivasti.😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi odotan niin paljon Vakka-Taimeen pääsyä. Katselin juuri heidän kasvilistojaan ja löytyi vaikka mitä. Magnolioitakin mielenkiintoisia lajeja. Yhden magnolian voisin tänä vuonna istuttaa lisää. ..

   Poista
 3. Kuunliljat ovat niin hyviä, helposti kasvavia perennoja, ovat vaatimattomia kasvualustan ja hoidon suhteen - paitsi auringossa ei viihdy, mutta senhän jo tiesitkin. Kukkaset esim. sinikuunliljalla ovat tosi kauniit. Ja hetken päästä pääset jo jakamaan juurakoitasi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oli aikakin, että pääsin ennakkoluuloistani ja hankin niitä. Kohta mulla on siis melko paljon jaettavaa😃. Olen kerran jakanut kaverini kuunliljajuurakon ja siihen ei lapio riittänyt. Ehkä nui pienet tekee ihan pikkiriikkisiä juurakoita. Toivotaan.

   Poista
 4. Kuunliljoilla saa mukavaa vaihtelua istutusryhmiin juurikin niiden monimuotoisuuden takia. Kunhan pääsevät juurtumaan kunnolla paikalleen niin ilahduttavat jatkossa kyllä rehevällä kasvullaan :) Pitääpä käydä tuolla sivuilla kurkkimassa löytyisikö omaan pihaan mitään kivaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että kaikki viihtyvät ja selviävät. Tänään istutin loputkin maahan ja odotan kyllä innolla, miltä istutus näyttää, kun vähän tuosta rehevöityy.

   Poista