perjantai 13. joulukuuta 2019

Joulusipulit ja joulupersilja

Tältä näyttää minun puutarhani joulu tänä vuonna. Persiljaa voi käydä hakemassa vielä lavasta vaikka joulukinkun koristeeksi. Jos jotain mausteisempaa kaipaa, niin valinta voisi olla taustalla kasvava hopealehtinen curry-yrtti.
Muutama sipuli taisi jäädä syksyllä nostamatta ja nyt olisikin tuoretta sipulinvartta tarjolla. Ei voine puhua kevätsipulista, vaan ehkä tämä on nyt sitten joulusipulia.
Kuukausimansikan marjat ovat ikävästi mustuneet. Ei viitsi niitä jälkiruuan koristeeksi noukkia. Vaan kummasti tämäkin yrittää vielä kukkia - tuolla ihan ylimmäisenä näkyy häivähdys epätoivoista joulumansikan kasvatusyritystä. Taustalla huojuvat syyssahramit.
Tämä neilikka on kasvattanut komeat nuput. Pitäisiköhän katkoa ja tuoda sisälle. Mahtaisikohan se jaksaa avata nuppunsa ja saisin ihastella jouluneilikoita?
 Kuistilla helmililjat ovat kyllästyneet odottamaan sitä luvattua pakkaskautta ja lepoa ja päättivät lähteä kasvamaan porukalla. Tähän aikaan vuodesta valoa on vain niin niukasti, että saa nähdä millaisia olmililjoja näistä muodostuu.
Viime viikolla istuttelin vielä sipulikukkia ympäri puutarhaa. Eurolla sai pussin kuin pussin, kun kaupat yrittivät päästä eroon viimeisistä. Vielä olisi pari pussia tulppaaneja jäljellä. Ajattelin koittaa laittaa niitä isoon ruukkuun kuistille. Onko kokemusta, miten tulppaanit käyttäytyvät ruukkukukkina? Nuo punaiset vien meidän uuteen kouluun, kun pääsemme sinne asettumaan tänä sunnuntaina. Ajattelin ensitöikseni kaivaa maahan kymmenen punaista tulppaania. Siitä sekin sitten alkaa. Ihanaa joulukuun jatkoa, vaikkei täällä ainakaan näytä jouluiselta.

4 kommenttia:

 1. Kiitos muistutuksesta: minullahan on kasvimaalla vuonankaalia! Enpä ole muistanut sitäkään sitten sen jälkeen kun lumet satoivat. Pitääpä käydä viikonloppuna katsomassa, saisiko sieltä vihreää ruokapöytään. Teillä on kyllä komeasti myöhäissyksyn satoa, vaikka mansikoista ei ehKä jälkkärin koristeeksi olekaan :D Kokeile ihmeessä, jaksaisiko neilikka aukaista kukkansa leikkona. Minulla oli jonain vuonna tulppaaneita kellarissa. Papukaijatulput eivät suostuneet aukaisemaan kukkiaan eivätkä aikki 'Exotic Emperoritkaan', mutta muutama kuitenkin kukki ihan nätisti eteisessä. Epäonnistumisen syynä saattoivat olla myös kirvat. Luulisin, että nuo perustulput onnistuvat kyllä. Ihanaa joulukuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun on pitänyt monena vuonna kokeilla vuonankaalia, mutta aina se on jäänyt. Täytyy varmaan napsaista neilikasta varret maljakkoon. Tuolla ulkona kylmässä nuput vain mädäntyvät.

   Poista
 2. Ihan yhtä "jouluiselta" näyttää täälläkin, paitsi mitään noin vihreää ei taida pihalla kasvaa! Krookuksen piippoja yrittää tosin jo kukkapenkistä nousta.

  Minulla oli viime vuonna tulppaaneja ruukussa. Kuistin olen havainnut olevan niille liian lämmin ja pienen kellarikomeron taas liian kylmä, joten ruukku oli ensin jääkaapissa, josta nostin sen kuistille siinä vaiheessa kun aluille tuli kirjaimellisesti lasikatto vastaan. Oikein nätisti kukkivat, paljon aikaisemmin kuin niiden piti (helmikuussa ehkä), mutta ilahduttivathan ne silloinkin. Olivat myös peruspunaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tuon tuon tulppaaniruukun voisi alkuun jättää ulos ja nostaa vasta kovempien pakkasten tieltä kuistille. Ei haittaisi yhtään, jos helmikuussa olisi jo tulppaaneja kukassa☺️

   Poista