keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Apua kaivataan perinneperennojen tunnistamiseen

 Minulle tuli tänään koululle kolme kuorma-autollista puutarhatarpeita. Soraa käytäviä varten, hiekkaa lapsille ja savimaan taltuttamiseen
 Ja multaa tämän kesän suurprojektiin saunamökille vievään polkuun ja sen ympärille kasvavaan perennapenkkiin.
 Pienen pätkän sainkin tuota projektia aloitettua, mutta sitten alkoi ärsyttää, kun en tunnista mitään noiden kivien ympäriltä vanhastaan nousevia kasveja. Olen tällainen taimitarhapuutarhuri, joka ostelee taimensa purkeissa ja kasvattelee magnolioita, persikoita ja neidonhiuspuita. Selvästi puutarhasivistyksessäni on aukko perinneperennejon kohdalla.
  Pionit, akileijat, esikot, varjoliljan ja kurjenmiekat tunnistin, mutta paljon jäi vielä sellaista, mistä ei ole mitään hajua. Numeroin tunnistamattojos joku niitä jaksaa tunnistaa, niin ilolla ottaisin kasvien nimet vastaan.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

14 kommenttia:

 1. 5. näyttäisi ukonhatulta, muita en tunnista, tai no ekaa epäilen syysasteriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ensimmäinen voisi olla kyllä asteri. Sitä nousee vähän kaikkialta. Onpa kivaa, jos tuo 5. on ukonhattu. Kiitos paljon avusta!

   Poista
 2. 1 ilmeisesti kultapiisku, 2 saattaisi olla ihan rehellinen maitohorsma, 3 on mielestäni raunioyrtti, 4 en pysty oikein hahmottamaan, 5 on ukonhattu, 6 on vuorikaunokki, 7 näyttäisi verikurjenpolvelta, 8 näyttää konnantatarilta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tässä tulikin melkein kaikki. Tuosta neljännestä nousee paksuja korkeita kuivuneita varsia, ei joku iso kasvi se on. Samoin numero seitsemästä nousee korkeita vanhoja varsia. Ja tuo yksi tosiaan voisi olla horsma 😊

   Poista
 3. Eka voi tosin olla myös jokin asteri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista nähdä, tuleeko siitä piisku vai asteri.

   Poista
 4. Tunnistaminen helpottuu, kun kasvit kasvavat. Laitapa samat kuvat noin kuukauden päästä. Ä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on kyllä totta. Tekisi vaan kovasti nyt mieli käydä tuon vanhan penkin kimppuun ja jakaa, putsata ja siirtää kasveja. Mutta ehkä uskallan kasveja vähän tuurillakin siirrellä tietämättä tarkalleen, minkä korkuisiksi kasvavat. Saahan ne sitten uusiksi siirreltyä, jos väärään paikkaan päätyvät. Voin kyllä näihin kasveihin muutenkin palata myöhemmin, niin saadaan vastaukset kaikkiin :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Lehdet on kyllä saman värisiä ja muotoisiakin. Saa nähdä, kun kasvu tästä etenee. Kiitos avustasi!

   Poista
 6. 1 asteri on minunkin ensimmäinen veikkaus, juuri jaoin omaa syysasteriani. Mieleen tuli myös kiiltoleimu, miksei kultapiiskukin. 2 horsma, 3 ei mitään tietoa 4 palavarakkaus on hyvinkin varteenotettava ehdokas. 5 ukonhattu, 6 vuorikaunokki, 7 joku malva tuli lehdistä ja noista joka suuntaan retkottavista varsista ensimmäisenä mieleen, mutta kun kävin oman myskimalvaani kurkkimassa, niin siinähän on ensimmäiset lehdet leveämpiä ja pyöreämpiä ja vasta ylempänä varsissa tuollaisia riekaleita. Voisiko sitten olla ruusumalva? Ei minusta näytä verikurjenpolvelta. 8 ei näytä edes etäisesti tutulta. Myöhemmin kesällä tunnistaisit nämä varmasti itsekin, mutta eihän sitä malta sinne asti odotella ;) Itsekin lykkäsin tänään ilmeisesti syreenin taimen sellaiseen kohtaan, josta tiedän, että siirto on edessä syksyllä tai ensi keväänä. Sen lopullisessa kohdassa piti olla viime kesänä istutettuja punahattuja, mutta en vain löytänyt niitä vielä sieltä. En arvannut mennä lapioineni siihen huitelemaan, jos vaikka nousisivat myöhemmin, joten syreeni piti istuttaa varmuudella tyhjään kohtaan. Senhän kanssa ei voinut odottaa paria viikkoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ykkönen on varmaankin Asteri. Löysin piiskuja talon toiselta puolelta (tunnistin ne kuivuneista kukkavarsista). 2 on tosiaan horsma😄. Nelosen lehdet voisivat olla palavaarakkautta, mutta nuo kuivuneet kukkavarret ovat todella isot, ontot ja korkeat.🤔 Nähtäväksi jää. Nyt tutkailin talon itäpäädyn kukkapenkkejä vähän tarkemmin ja sieltä löytyi taas varmaan viisi kasvia, joita en tunnista. En malta odottaa, että saan selville, mitä nämä kaikki ovat!

   Poista
 7. Sanoisin 2 maitohorsma, 4 leimu, 5 ukonhattu, 6 vuorikaunokki, vaikea sanoa kun ovat vielä aika pieniä. Vuorikaunokit on kovia leviämään minä hävitän ne kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorikaunokki on täälläkin levinnyt vaikka kuinka (nyt löysin ekoista jo nuppuja ja tämä varmistui vuorikaunokiksi). Tosin noista tunnistamattomista kasveista taitaa lähes kaikki olla kovia leviämään, sen verran niitä löytyy myös penkkien ulkopuolelta. Toisaalta hyvä asia - ei tarvitse kasveja ostaa.

   Poista