sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Kamera kiertää saaressa

Eilen oli ihanan aurinkoinen päivä. Täydellinen päivä leikata ensimmäistä kertaa nurmikko. Tällä kertaa kevään ensimmäinen nurmikonleikkuu tapahtui mökillä. Mikä kaivattu tuoksu vastaleikatusta nurmesta tuleekaan, ja miten kesäisen näköiseksi piha heti muuttuikaan.  Illalla laiskotti, enkä jaksanut enää kuvata pihaa. Ajattelin, että narsisseista saisi kauniita kuvia aamuauringossa, mutta kuinkas sitten kävikään. Aamu valkeni märkänä ja harmaana. Nyt saatte sitten harmaita narsissikuvia. 
Tämä mökin sisäpiha on aika jännittävästi tehty aikoinaan. Viivasuoria polkuja ja sitten tällaisilla luonnonkivimuureilla tehtyjä altaita. Tosin, kun kaikki multa on tänne tuotu lautalla, niin ehkä tämä on ollut tarpeen. Oikealla edessä perennapenkki. Takana kasvihuone niittyineen ja vasemmalla nurmialue.  
Nurmikentän oikealla puoella piha rajautuu kallioon ja vierasmökkiin. Nurmikon perällä on ovi rantaan ja tuollainen iso ikkuna, josta voi ihailla merta. Varmaan aikoinaan tehty tuulensuojaksi puutarhaan. Vaikka puutarha on ihan meren rannassa, täällä on lämmintä ja suojaisaa.
Reunimpana vasemmalla on lasten leikkimökki ja hiekkalaatikko ja kaikenlaista rojua, mitä nyt leikessä aina tarvitaankin.
  
 Nurmelta kasvihuoneelta katsottaessa on näkymä tämä. Täällä piha rajautuu isoon hevoskastanjaan sekä metsään. Tein viime syksynä uudet rajaukset tuohon nurmea ympäröivään penkkiin vanhoilla tiilillä. Siihen on istutettu reunuskasviksi iisoppia. Innolla odotan, miten aita alkaa muotoutua. Vielä muutama metri puuttuu, mutta iisoppi tekee onneksi niin paljon siementaimia, että niitä voi taas kesän mittaan siirtää aidan jatkoksi.
Nurmen nurkassa Meelika makeakirsikka on kukassa. Huomatkaa suojaus, joka on paikallaan kesät talvet. Välttämättömyys peurasaaressa, jos jonkin puun aikoo saada kasvamaan.  
Yleensä mökiltä ottamani kuvat ovat tästä kohtaa, eli kasvihuoneelta ja sen edessä olevalta niityltä. Suurin syy siihen on, että lapsilla on aina jotkut kauheat viritykset telttoja, lakanoita, köysiä, itsetehtyjä linnunpelättimiä, sählymailoja jne. ympäri pihaa ja täällä niitä on vähiten. On siis helpoin siistiä tuo alue, kun haluaa ottaa kuvia :)
 Kasvihuoneen edessä olevat runkoruusut alkavat pian jo kukkia! Ne olivat talven kellarissa ja olivat ihan hyvän vihreinä siellä kun tulin keväällä paikalle. Leikkelin ne pikaisesti pensassaksilla, kastelin, lannoitin ja nostin kasvihuoneeseen ja nyt ne näyttävät jo tältä. Mahtavaa! Runkoruusut nostin takaisin kasvihuoneeseen ennen kotiinlähtöä. Peurat syövät nämäkin. Varsinkin jokíkisen kukan.
Mutta onneksi on kasveja, joita peurat eivät syö. Kasvihuoneen takana on alue nikkaroimiani kasvilavoja, joihin laitoin viime syksynä erilaisia narsisseja. Tämä näky teki minut niin iloiseksi. Ihanaa, kun jokin asia onnistuu yli odotusten. Minusta tästä tuli hieno.
En nyt ruvennut jokaista lajia kuvaamaan erikseen, mutta suosikkini kuvasin. Kun tulin tänne saareen, kasvoi täällä tiheitä mättäitä narsisseja, jotka eivät koskaan kukkineet. Jaoin mättäät ja seuraavana keväänä niistä paljastui tällaisia kukkia. En tiedä tämän lajikkeen nimeä, mutta minulle tulee näistä aina munavoi mieleen.
Rupesikin tekemään karjalanpiirakoita mieli...

2 kommenttia:

  1. Saaressahan on jo täysi kesä päällä. Meillä ei vielä "pääse" leikkaamaan nurmikkoa, mutta naapureilla se on jo lähipäivinä edessä. Aika huikea tuo viimeisen kuvan narsissi! Minulle tulee mieleen tiikerijäätelö. Munavoita ja jäätelöä, nam :D Kesäistä viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai tiikerijäätelö😁 No kyllä siitä tosiaan myös sen saa mieleensä. Munavoi ja tiikerijäätelön yhdistelmä voisi olla mielenkiintoinen😆

      Poista