keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Ihanan ahkerat orkideat

On minulla muutama kasvi sisälläkin, vaikka olen niiden hoidossa aika noviisi vielä. Kasvien kastelu jostain syystä aina unohtuu pitkiksikin ajoiksi. Onneksi blogeista saa aina apua ja eilen luinkin hyvän postauksen Kukka & kaali -blogista, miten huonekasvien kastelua voisi helpottaa. Täytyykin joku päivä viritellä hydroruukkuja omillekin kasveille.

Orkideat ovat loistavia hoidokkeja huolimattomille huonekasviharrastajille - niitä ei saa huonolla hoidolla kuolemaan. Päin vastoin! Tuntuu välillä, että mitä huonompi hoito, sitä ahkerammin ne kukkivat. Meille onkin kertynyt jo pitkät rivit olohuoneen ikkunoille erilaisia orkideoita.
Osa oli pöytäkoristeena häissämme, osan olen ostanut miehelleni lahjaksi ja osa on tullut muina lahjoina tai tuliaisina. Yhteistä näille on se, että ne kukkivat vuodesta toiseen ilman mitään ihmeempiä hoitotoimenpiteitä.
Mieheni kastelee orkideat silloin kuin muistaa, muuten emme ole lannoittaneet tai ruukkuja vaihdelleet. Jollain pyhällä hengellä nämä kasvit selvästi elävät.  Osan orkideoista vien kesäksi kuistille. Niin olen saanut muutaman vaativammankin lajin kukkimaan.
Tämä kaunotar on uusin tulokas orkideaikkunallamme. Etsin miehelleni syntymäpäivälahjaa ja kukkakaupassa ehdottivat tällaisen tavallista suuremman orkidean ostamista. Suurin osa kukista oli vielä nupulla, kun sen ostin, mutta nyt siinä on valtavasti valkoisia kukkia.
Moni ystävistäni on kertonut heittävänsä aina orkideat pois, kun ne ovat kukkineet. No, kieltämättä kukkimaton orkidea on aika tylsä näky muutamine lehtineen ja rönsyilevine ilmajuurineen, mutta kärsivällisyyttä niiden orkideoiden kanssa! Eivät ne samantien kukikaan, menee puolikin vuotta, ennenkuin uusi kukkavana taas muodostuu. Mutta kun ne kukkivat, ne kukkivat useita kuukausia.
 Ja mikä parasta, ne kukkivat talvella, jolloin kukinta puutarhassa on tauolla.

8 kommenttia:

 1. Voi, miten ilahduinkaan erityisesti postauksesi alusta :) Tosi kiva, että tykkäsit jutusta niin paljon, että ihan mainitsit siitä tässä. Mä olen itse niin innoissani puolihydrosta, että en meinaa nahoissani pysyä ;)

  Huippuihana tuo iso orkidea! Toivonkin mieheltäni sellaisen synttärilahjaksi... Se kukkii maaliskuusta varmaan elokuuhun, jolloin on aika toivoa hääpäivän kunniaksi uusi :) Nykyään meillä on aina joku orkidea kukassa, koska olen niitä säästänyt.

  VastaaPoista
 2. Puolihydro vaikutti niin hyvältä ratkaisulta ja sinulla oli niin hyvät ohjeet, että oli pakko mainita😉. Itse haluaisin paljon lisää huonekasveja, mutta tosiaan kastelu aina unohtuu ja kesäisin olemme pitkiä aikoja saaressa. Puolihydro voisi hyvinkin olla apu pulmiin.
  Kannattaa harkita tarkasti tuollaisen ison orkidean hankkimista; nyt huoneen muut orkideat näyttävät surkeilta rääpäleiltä😉😁.

  VastaaPoista
 3. Upea orkidea! Ne on sellainen laji, että kestävät minunkin hutiloivan kastelun. Kastelen kuin muistan, eikä se ole edes viikottaista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin kastelu on paremminkin kerran kuukaudessa kuin kerran viikossa. Hyvin näyttävät sen kestävän.

   Poista
 4. Onpa kauniita orkideoita! Minullakin tuo sisäkasvien kastelu tahtoo olla epäsäännöllistä. Olen luullut orkideoiden olevan vaativia kasveja, mutta ehkä tämän postauksesi innoittamana uskaltaisin sellaisen hankkia :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos! Suosittelen kokeilemaan. Valoa ne tarvitsevat (ei kuitenkaan paahdetta) ja tilkan vettä silloin tällöin. Kyllähän orkideoista löytyy vaikka kuinka haastaviakin, mutta nämä yleisesti myynnissä olevat ainakin pärjäävät meillä.

  VastaaPoista
 6. Mahtava orkidearivistö ja mielettömän upea tämä uusin! Orkideat ovat kyllä ihania, kun kukkivatkin niin pitkään ja mikä parasta, että tekevät sen talvella. Ja minusta nämä helpot perhosorkideat ovat aivan parhaita ja kauneimpiakin. Itselläni on yksi tuollainen iso ja yksi pienempi. Sun rivistöä katsellessa tuli kyllä mieleen, että pitää hankkia lisääkin. En ole viitsinyt niitä ulos kesällä viedä, mutta olen syksyn alussa pistänyt niille uudet "mullat" hakekasasta. Tuntuvat pitävän siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin miettinyt, että pitäisi varmaan uudet "mullat" laittaa jossain välissä. En tiedä vaikuttaako kuistille vienti oikeasti vai onko vain sattumaa, että sen jälkeen on pari sellaistakin lajia kukkinut, jotka eivät ennen ole sitä tehneet. Kuistilla on ainakin kesällä hyvin lämmintä ja kosteaa. Ehkä ne pitävät siitä.

   Poista