maanantai 2. tammikuuta 2017

Tahtoo saniaispenkin!

Hyvää puutarhavuotta 2017 kaikille!

Tapaninpäivänä iski taas valtava puutarhahulluus. Joulua on aina niin kiva valmistella ja usein syksyn ja taimialennusmyyntien jäljiltä onkin vähän puutarhauupumusta ilmassa ja niinpä itsellänikin oli tauko puutarhahommista. Mutta tapaninpäivänä siis taas puutarhamopo lähti keulimaan. Tämä intoilu lähti ihan viattomasti siitä, että lämpökompostori oli täynnä, joten sitä tyhjennellessä sain valtavan inspiraation rakentaa oma saniaispenkki talon pohjoispuolelle. Istuttelin viime syksynä metsäpuutarhaan mm. helmisaniaista ja muutaman kuningassaniaisenkin ja luin myös saniaisiin liittyviä lehtijuttuja kantopuutarhoista, joissa lahoavien kantojen joukossa kasvoi ihanan raikkaita ja runsaita saniaisia.
Kantoja en tähän hätään löytänyt, mutta viime syksynä pilkottujen kahden tapille leikatun vaahteran pölkyt saivat kelvata. Ajattelin rajata penkin näillä kiemuraisilla puilla ja parantaa maata kasalla kompostia sekä viime syksyn lehtikasoilla.
Turun alueen taimistoilla näyttäisi olevan runsaasti eri saniaisia myytävänä! Ainakin viime vuoden listojen mukaan. Ostoslista on jo tehtynä. Mietin vielä, pitäisikö penkkiin lisätä myös esimerkiksi kuunliljoja. Kotilot ainakin tykkäisivät. Maan suunnittelin kattavani kävyillä. Olen nähnyt jossain lehdessä kuvan, jossa niin oli tehty ja se näytti tosi hauskalta. Ja käpyjä täällä riittää!
Ihanaa kun on taas pian kevät ja pääsee toteuttamaan kaikkia mahdollisia päähän pälkähtäneitä ideoitaan. Talon itäpääty ja pohjoispuoli ovat vielä ihan luonnontilassa. Hommaa siis riittää myös tälle vuodelle!

4 kommenttia:

 1. Onneksi täällä sataa lunta. Saa kääntää kylkeä talviunilla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😃 En minäkään ole ennen kukkapenkkiä tammikuussa perustanut. Täälläkin pitäisi pakkasen nyt kiristyä lähipäivinä. Lapset kaipaavat kovasti lunta.

   Poista
 2. Ihan sama himo on iskenyt minuunkin eli siis saniaispenkki on kummitellut mielessä. Sinähän se lähdit jo tositoimiinkin :) Rakastuin saniaisiin, kun tajusin, että ne pitää istuttaa lahopuiden sekaan. Aivan ihan yhdistelmä! Ihana idea vielä tuo käpykate. Saat varmasti kauniin penkin. Kuvia odotellessa!
  Minä olen kyllä vielä vahvasti talvilevossa tai oikeastaan aloittamassa talvipuuhia. Nekin tuppaavat aina jäämään kesken, kun kevät tulee.

  VastaaPoista
 3. Tuo käpykate on kummitellut mielessäni siitä lähtien, kun näin kuvan sellaisesta jossain lehdessä. Varsinkin kun tontilla kasvaa parikymmentä mäntyä, niin tarvikkeesta ei tule pulaa ;) Lapset rakastavat jostain syystä käpyjen keräämistä, joten työvoimastakaan ei tule pulaa. Heti kun maa sulaa jatkan saniaspenkin muokkaamista. Lupaan laittaa kuvia etenemisestä!

  VastaaPoista