maanantai 30. tammikuuta 2017

Kuvat jotka muuttivat puutarhan

Järjestelin puutarhakirjani ja samalla päädyin selailemaan niitä. Yht´äkkiä tajusin, kuinka paljon tietyt kirjat ja yksittäiset kuvatkin ovat vaikuttaneet siihen, millaiseksi olen puutarhojani alkanut rakentamaan.
Ensimmäinen tällainen suuren vaikutuksen tehnyt kuva on vanhimmasta puutarhakirjastani The compleate book of practical gardening. Muistan sen jo opiskeluajoilta hyllystäni, vaikkei silloin minulla ollut edes parveketta. Mistä lie päätynyt minulle. Kuvassa on neliöksi rajattu nurmialue, jota runsaat istutukset reunustavat.
Koko alapihalle rakentamani metsäpuutarhan idea perustuu tähän kuvaan.Viime kesänä sain tämän alueen aika hyvälle mallille. Aita ja portaat pitäisi vielä rakentaa ja pientä somistusta (kivinen penkki ja muutama ruukussa kasvava magnolia) vielä tarvitaan. Sekä tietenkin pitää odottaa, että istutetut kasvit vähän kasvavat kokoa. Rajasin alapihalta suorakulmion mallisen nurmikentän betonilaatoilla. Ulkopuolelle jäivät isot kivet ja männyt, joiden ympärille istutin pensaita ja perennoja. Tämä helpottaa nurmikonhoitoakin huomattavasti.
Kasvien valinnassa metsäpuutarhaan on inspiraationi puolestaan ollut tämä kuva.
Ihastuin tähän värikkääseen magnolioiden ja atsaleoiden sekoitukseen ja olenkin istuttanut metsäpuutarhaan melko tiheään erilaisia rodoja, atsaleoita, magnolioita se varmaan tuhat sipulikukkaa. Syksyllä kukinnasta vastaavat hortensiat ja jaloangervot. Kukinta ei vielä ole kuvan kaltainen, mutta paranemaan päin. Tänä kesänä odotan jo kovasti, että jokin istuttamistani magnolioista kukkisi. Atsaleat olivat jo kauniita viime kesänä.
Ruusutarhaan eniten vaikuttanut kuva on kirjasta Varjon kasvit ja siinä on kauniisti rajattu nurmipolku. Tämän kuvan tunnelmassa oli sellaista, mikä minusta sopi ruusujen seuraan.
Tämä toimi inspiraationa koko ruusutarhan pohjalle. Nurmipolku kulkee ruusupensasalueiden läpi välillä mutkitellen. Varsinkin ruusujen kukkiessa polun mutkista avautuu kauniita näkymiä. Tässäkin käytin betonilaattoja, sillä niitä oli iso kasa pihalla vanhan kiveyksen jäljiltä.
Tällä hetkellä suunnittelen kovasti talon itäpäätyyn metsäistä muotopuutarhaa. Sen inspiraationa on toiminut tämä kuva.
Mittakaava on paljon pienempi, nurmiympyrän sijaan päähän tulee pieni laatoitettu ympyrä, lisäksi polkua ja ympyrää reunustaisi pensasaidalla rajatut kukkaistutukset. Tällä hetkellä tämä unelma näyttää tältä 😂.
Vielä uusin inspiraatiokuva viime kesältä. Törmäsin kirjaan Vildros och kaprifol, jossa esitellään hurmaava saaripuutarha. Siinä kallioiseen saareen on luotu upea värikäs puutarha mm. erilaisilla kivikkokasveilla. Varsinkin kallioiden koloissa kasvavat ajuruohot olivat mielestäni hienon näköisiä.

Viime kesänä aloitinkin kuvan innostamana istuttamaan meidän saaren kallioille erilaisia kivikkokasveja. Peurat popsivat suihinsa suurimman osan, mutta ajuruohoihin ne eivät koskeneet. Muutaman vuoden päästä näkymä kalliolle saattaakin olla paljon värikkäämpi.
Miksiköhän juuri nämä kuvat ovat jääneet niin mieleeni, että ne ovat saaneet minut kaivamaan satoja istutuskuoppia, raahaamaan lukemattomia multasäkkejä ja ostamaan niin paljon taimia, että laskuissa ei mukana pysy?
Mistä sinä saat inspiraatiota puutarhaan?

9 kommenttia:

 1. Aivan ihanasti voi nähdä, kuinka inspiraatiokuvat muokkaavat omaa visiotasi ja sinä myös teet haaveistasi todellisuutta! Upeaa jälkeä! :) Pitkäjänteisyyttähän kaikki tämä vaatii, jos on mielikuva, jonka tahtoo toteuttaa. Asioiden; kasvien ja tunnelman on loksahdeltava kohdalleen. Joillakin tuntuu tällainen visioinnin kyky olevan luontaisempaa kuin toisilla. :D Itse olen sellainen, etten malta keskittyä, vaan häärään siellä sun täällä saamatta mitään kohtaa koskaan oikein mallilleen. :) Tuntuu siltä, että kesä loppuu aina kesken ja pitkä talvi keskeyttää puutarhuroinnin liian pitkäksi aikaa. Onneksi ollaan jo näin lähellä kevättä! Tällä kertaa lupaan itselleni, että saan jotain ihan valmiiksi saakka ennen seuraavaa syksyä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minullakin on aina sellainen olo, että kesät menevät liian nopeasti, eikä mitään saa aikaiseksi :) Ja alkuvaiheessa onkin aina vaikeaa, kun mikään ei näytä miltään: multa paistaa, kasvit ovat pikkuruisia, eikä ihanasta inspiraatiokuvasta ole vielä mitään nähtävissä. Odotan kyllä jo aikaa, kun suurimmat työt olisivat takanapäin ja saisi keskittyä pienten yksityiskohtien hiomiseen. Toisaalta epäilen, tuleekohan sellaista aikaa koskaan. Uusia inspiraatiokuvia tulee vain koko ajan lisää :D

   Poista
 2. Oletpa kauniisti toteuttanut kirjojen kuvista saamiasi inspiraatioita! Minä katselen puutarhaohjelmia, luen puutarhalehtiä ja haen inspiraatiota niistä. Myös kasvitieteelliset puutarhat, taimistojen esittelyistutukset, puistot yms. tarjoavat uusia ideoita ja virkistäviä näkökulmia mm. kasvien asetteluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu. Minäkin katson mielelläni puutarhaohjelmia. Niistäkin saa tosi hyviä ideoita. Ja tietenkin pitää mainita myös muut blogit.Olen niistä saanut todella paljon uusia ajatuksia.

   Poista
 3. Ihania ideoita ja kivoja toteutuksia. Nuo kivirajaukset ovat onnistuneita. Kirjoista saa hyviä ideoita ja mikä parasta, niihin voi palata uudestaan, kuten sinäkin olet tehnyt. Puutarhaohjelmatkin ovat hyviä inspiksen lähteitä, mutta niitä harvemmin katsoo uudestaan. Pinterest on myös täynnä ihania puutarhakuvia, niiden kahlaamiseen voi vierähtää liikaakin aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nuo rajaukset pitävät kyllä puutarhaa vähän järjestyksessä. Pinterestissä en olekaan kauheasti aikaa viettänyt. Sieltä varmasti löytyisi vaikka mitä ihanaa. Kiva kun kävit lukemassa blogiani!

   Poista
 4. Lähdin blogiasi seuraamaan, kun ihastuin metsäpuutarhasi kurinalaiseen suorakulmion muotoiseen nurmikkoon, jota männyt niin kauniisti kehystävät. Siis juuri tuohon kuvaan, joka on nyt tämänkin postauksen toisena kuvana. Ja sinun toteutuksesi on mielestäni kauniimpi kuin tuo inspiraatiokuvasi :)

  Ihan hirmu mielenkiintoinen postaus! Todella upeata nähdä, mikä sinua on inspiroinut ja miten olet lähtenyt unelmaasi toteuttamaan.

  Voi kunpa olisin itsekin osannut olla noin suunnitelmallinen. Jotkut kuvat ovat minullakin varmasti jotakin vaikuttaneet, mutta lähinnä kai vain pienempiin yksityiskohtiin. En ole koskaan oikein mitään suurempien kokonaisuuksien tyylejä suunnitellut, vaan tyyli on vaan samaa joka paikassa eli sitä, että olen vain vallannut uusia alueita pellosta ja istuttanut täyteen. Ihailen sinun puutarhasuunnitteluasi, sinussa asuu oikea puutarhasunnittelija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kiva, jos tämä on miellyttänyt. Minulla on ehkä nuo kuvien tunnelmat se juttu, mitä olen lähtenyt omassakin puutarhassa hakemaan. En olen niinkään kiinnostunut yksittäisistä kasveista, vaan isoista kokonaisuuksista.

   Poista
  2. No,se meissä sitten on samaa, vaikka olenkin vähemmän suunnitelmallinen, että en ole kovin kiinnostunut yksittäisistä kasveista minäkään, vaan kokonaisuudesta.

   Poista