perjantai 3. helmikuuta 2017

Ready Steady Sow!

Nyt se on alkanut! Kylvökausikuhinat, esikasvatuselämykset, taimitouhotukset, koulintakohkaukset. Tänään kuopuksen päiväunien aikana kylvin ensimmäiset vuoden 2017 siemenet. Olo on juhlallinen.
Aamulla käväistiin rautakaupassa ostamassa raivaussakset tulevan hedelmätarhan raivauksiin. Liian lähellä puutarhatyökaluhyllyä olivat siemenhyllyt. Ne vetivät magneettina puoleensa ja kärryyn päätyi pari pussia siemeniä. Liian lähellä siemenhyllyä oli taimikasvatustarvikehylly. Se veti magneettina seuraavaksi puoleensa. Sieltä hyppäsi kärryyn nämä suloistakin suloisemmat minityökalut.

Lisäksi valikoimaan oli tullut muovisia minikasvihuoneita, jotka olivat tyylikkäissä puisissa kantolaatikoissa. Pakko ostaa. Kaksi kappaletta. Lisäksi ihan ohimennen nappasin vielä valkoisia nimikylttejä kärryyni. Niin ja pari puutarhalehteä.Sitten kassan kautta kahvilaan lounaalle.

Yritän kovasti pitää taimikasvatuksen hallinnassa tänä vuonna. Panostaa laatuun, enkä määrään. Täältä voit lukea viime vuoden tunnelmia epäonnistuneista taimipuuhista.Suunnitelmissa on kuitenkin niin monta uutta istutusaluetta, että pakko vähän itse kasveja kasvattaa. Tällaiselta hillitty kasvatussuunnitelmani näyttää tällä hetkellä:

Helmikuu: kuukausimansikka (hedelmätarhan reunuskasviksi)
Maaliskuu: valkotupakka (tuoksupenkkiin)
Huhtikuu: sormustinkukka (muotopuutarhaan)
Toukokuu (suorakylvöt): tuoksuherne, illakko, tuoksureseda, mirrinminttu (tuoksupenkkiin), kirjolupiini (muotopuutarhan)

Tomaatit ja chilit ostan taimina niinkuin basilikan ja muutkin kasvihuoneen asukkaat. Kesäkukat olen suunnitellut ostavani pieninä esikasvatettuina taimina. Nyt pitäisi siis kuukausi odottaa, ennenkuin pääsee seuraaviin kylvöihin.... apuaaa!

8 kommenttia:

 1. Suloiset minityökalut! Ovatko olleet hyvät? 😊 Ja aika maltilliselta näyttää vielä kylvösuunnitelmat. Sama ajatus itselläkin, että ei ihan niin montaa taimea tarvitsisi kasvatella. 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä käytin jo minityökaluja, mutta ehkä ilmankin olisi pärjännyt😁 Mutta ihanat ne on silti! Yleensä mulla paikat pursuaa kippoja ja kuppeja täynnä kituvia taimenalkuja ja vaan murto-osasta tulee jotakin. Yritän kovasti edes yrittää olla järkevä tänä vuonna ja pysytellä muutamassa lajissa.

   Poista
 2. Kyllä tämä esikasvatushuuma on kummallinen: joka vuosi se tuntuu iskevän yhä varhaisemmassa vaiheessa! :D No, onhan sentään jo helmikuu, joka sitäpaitsi on kovin lyhyt. Mukavaa, kun tämän kuun viimeinen viikko on koululaisilla lomaa, niin voimme yhdessä puuhailla kylvösten parissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin yritän ottaa aina lapsia mukaan puutarhahommiin. Kukkasipulien istutus on kaikkien lempipuuhaa. Jotain versoja voisi istuttaa lasten kanssa. Niistä näkisi nopeasti kasvunkin. Ehkäpä kun uusi tilaamani kasvivalo saapuu... Hiihtolomaan on onneksi enää pari viikkoa aikaa.

   Poista
 3. Tuota hetkeä minäkin odotan, ehkä se jo ensi viikolla koittaa. Kauniit pikkutyökalut ja ihanilta kuulostavat nuo puisissa laatikoissa olevat minikasvihuoneet. Meilläkin lapset pääsevät mukaan kylvöpuuhiin. Hyvää Runebergin päivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nämä ovat odotettuja hetkiä, kun vihdoin pääsee talven jälkeen tositoimiin. Tuo puutarhashoppailu on paheeni. Aina kun lähden puutarhaliikkeeseen tai edes rautakauppaan, mukaan tarttuu jotain pientä (tai isoa). En pysty lainkaan hillitsemään itseäni uusien puutarhatarvikkeiden, siementen saati sitten taimien kohdalla. Kiva, että teilläkin lapset osallistuvat kylvöihin. Meillä lapset ovat vain niin innokkaita, että kastelisivat taimia koko ajan. Noita pikkutyökaluja ei voi heille edes vielä näyttää, ettei koko kylvös olisi harattu moneen kertaan, ennenkuin edes idut pilkistävät.

   Poista
 4. Ihana lukea tästä ilosta :) Itse olen aivan liian laiska kovin suuriin kylvötohinoihin ja myöskin puutarhashoppailuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä taas tuli intoiltua😁. Nyt kun mennään jo huhtikuussa, niin on tunteet jo tasoittuneet. Onneksi. Tuli kevään huumassa ostettua kaikkea siihen tahtiin, että hyvä ottaa välillä vähän rauhallisemmin.

   Poista