maanantai 13. helmikuuta 2017

Puutarhatesti maanantain iloksi

Minua kiehtoo se, miten erilaisia puutarhoja ihmisillä on. Miksi joku rakastaa rönsyilevää ja täyteen ahdettua puutarhaa ja jonkun toisen silmää miellyttää säntillisesti kantattu penkki valkoisilla perennoilla. Onko puutarhatyyli kytköksissä sisustustyyliin? Itselläni ainakin näkyy molemissa runsaasti väriä ja tietynlaista liioittelua. Olen myös sekä kodin siivouksessa että puutarhanhoidossa samanlainen: yhtä aikaa järjestelmällinen ja sotkuinen. Toisin kuin ihmisillä, joilla on aina siistiä, mutta laatikot voivat olla epäjärjestyksessä, minulla on laatikot ja kaapit tiukasti järjesteltyinä ja nimettyinä, mutta olohuoneessa voi olla viikon lelut, vaatteet ja lehdet läjässä. Samaten puutarha on tiukasti jaettu eri osioihin (ruusutarha, metsäpuutarha, kivikko jne.), mutta risukasat makaavaan vuoden etupihalla ja työkalut juuri siinä, mihin ne kädestäni pudotan.

Kauppatieteilijänä laadin asiasta havainnollistavan nelikentän, sillä olen kuullut, että se on meidän ydinosaamisalueemme :)
X-akselina on järjestelmällisyys. Se kuvaa puutarhan suunnitelmallisuutta ja perustamista. Mikäli puutarhasi rakentuu tarkan suunitelman mukaisesti kokonaisuus huomioiden, järjestelmällisyytesi on korkea (nuolta oikealle), mikäli perustat puutarhaasi hetken mielijohteesta keskittyen kauniisiin yksityiskohtiin ja vaikka heräteostoksiin taimitarhoilta, järjestemällisyys on matala (nuolta vasemmalle).
Y-akselina on siisteys. Mikäli pihasi on siisti ja hoidettu, siisteytesi on korkea (nuoli ylöspäin). Mikäli kasvit valtaavat itse alaa ja kitkeminenkin tapahtuu satunnaisesti siisteystaso on matala (nuoli alaspäin)
Nyt voit arvioida alla olevasta kuviosta, mihin kohtaa nelikenttää sinun puutarhasi kuuluu.
 
Huvikumpu
Huvikummussa istutusalueet ja penkit syntyvät hetken inspiraatiosta. Ehkä taimistolla on hyvä alet, ehkä kaveri tuo pistokkaan, ehkä päähäsi pälkähtää kesken päiväunien, että nyt teenkin pionipenkin. Huvikumpu ei ole työleiri, kaikki kukat saavat kukkia ja rikkaruohoihinkin suhtaudutaan ymmärtäväisesti. Muutama keskeneräinen projekti ei huvikummussa haittaa, sillä tämän valloittavan puutarhan kauneus piilee sen villeydessä ja luonnonläheisyydessä.
Cottage garden
Cottage gardenissa on pihan käyttö ja tarpeet suunniteltu hyvin. Vihannesmaalle on varattu tilaa, kasvihuoneeseen pääsee kivipolkua pitkin, nurmialueet on rajattu helppohoitoisiksi. Istutusalueiden sisällä sen sijaan kasvit saavat siementää vapaasti. Vihannesten joukossa voi kasvaa kukkia ja luonnonkasveillakin on oma paikkansa. Cottage gardenia ei pidetä aisoissa, se saa elää omaa elämäänsä, mutta vain tiettyjen rajojen sisällä. Tämän puutarha viehätys perustuu sen vastakohtiin: toisaalta suunniteltuihin alueisiin, toisaalta vapaana ryöppyäviin kasveihin.
Yksityiskohtien piha
Tätä pihaa ei ole etukäteen suunniteltu, vaan on edetty fiiliksen mukaan vuosi vuodelta. Kun kaupasta löytyy ihana lintujen juoma-allas, sen ympärille muokataan kesäkukkapenkki. Piha on täynnä yksityiskohtia, ehkä itsetekemiä pajutöitä, ehkä kierrätystaidetta. Tätä pihaa hoidetaan hyvin säntillisesti ja rakkaudella. Tässä pihassa riittää nähtävää ja valokuvattavaa.
Kartanopuutarha
Tämä piha on sekä huolella suunniteltu että huolella ylläpidetty. Pihassa voi olla tarkasti leikattuja pensasaitoja ja suuria hyvinhoidettuja istutusalueita. Pihasta saa puistomaisen vaikutelman, vaikkei se valtavan suuri kooltaan olisikaan. Puutarhan jokaisella osalla on tarkoitus, olisi se sitten hyötyyn tai vain kauneutuun keskittyvää. Puutarha voi koostua useista puutarhahuoneista ja sen viehätys perustuu näyttävyyteen ja vaikuttavuuteen.

 Minulla on Cottage garden. Mihin lokeroon sinun puutarhasi kuuluu?

13 kommenttia:

 1. Huvikumpu, ainakin vielä toistaiseksi. Tavoitteena olisi cottage garden tai ainakin sen tyylinen puutarha. Sitten joskus. :D Ensi kesän tavoitteena on kasvi-/viherhuoneen rakentaminen ja keittöpuutarhan perustaminen. Eiköhän siinä ole tavoitetta yhdelle kesälle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa huvikumpu! Niitä saisi olla enemmän. Tuossa on kyllä yhdelle kesälle sinulla ihan hyvin tekemistä. Ehkä se Cottage garden jo syksyllä sieltä pilkistää. Kiva kun kävit vastaamassa. Näitä on hauska lukea.

   Poista
 2. Tällä hetkellä osa pihasta on cottage gardenia, paikoitellen löytyy huvikumpua ja välillä yksityiskohdat vievät mennessään :D Toivoisin olevani tyylikäs kartanon emäntä, mutta ei se kuitenkaan minulle sopisi. Mahtava testi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Nelikentässä voi päätyä myös viivojen päälle ja risteyksiin. Kartanon emännyydestä itsekin aina haaveilen, mutta en selvästikään ole sellaiseksi syntynyt. Kiva kun kävit vastaamassa!

   Poista
 3. No huh kuinka vaikea! Minullahan on Kartanopuutarha, joka on syntynyt hetken inspiraatioista vuosien varrella. Juuri mitään ei ole suunniteltu, mutta tämä on vain täydellisen Cottage Gardenin tyylinen Huvikumpu. Yksityiskohtia unohtamatta - ne ovat tärkeitä!

  Eli puutarhani täytyy olla täsmällisesti viivojen risteyskohdassa. Kerrankin löytyi ihan täydellinen napakymppi määrittelyssä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D:D Puutarhasi on siis todellinen napakymppi. Tasaisesti kaikkea mahdollista. Loistavaa!

   Poista
 4. Hauska löytää blogisi. Hyvä nelikenttä. Itse en osaa vielä määritellä omaa puutarhaa. Ehkä joku muu osaisi määritellä tämän paremmin. Jostain syystä enemmän löydän vielä Huvikumpua, vaikka ehkä toivoisin jotain muutakin. Silmät osuu helposti niihin hoitamattomiin kohtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tänne. Niinhän se usein menee, että itse näkee vain hoitamattomat huvikumpukohdat, vaikka jonkun toisen silmään piha näyttäisi kartanopuutarhalta😉.

   Poista
 5. Olipa mukava eksyä tänne! Meidän puutarha on eniten Cottage Gardenia ja Huvikumpua. Joskin ripaus yksityiskohtiakin löytyy. Kartanopuutarha kuvaus sopii ehkä tuon "huolella ylläpidetty" -määritelmän osalta sillä kyllähän kasvukauden ajan tuolla tulee nysvättyä aamusta iltaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa kun eksyit! Näköjään useimmista puutarhoista löytyy monia eri puolia. Täytyykin tutustua blogissasi puutarhaasi enemmän.

   Poista
 6. Hurmaava nelikenttä! Olen kyllä järjestelmällinen ihminen, ja selvästi enemmän järjestelmällinen kuin siisti. Mutta sanoisin, että järjestelmällisyydestäni seuraa siisteyttä.Teen aika järjestelmällisesti tietyt työt puutarhassa ja siitä seuraa siisteyttä. Ehkä jopa välttelen kovin pieniä yksityiskohtia varsinkaan kasvien osalta, koska kokisin ne liian työlääksi. Taitaapa siis meidän piha mennä tässä vasemmalle ylös kartanopihan suuntaan. Kuitenkaan en koe, että olisin erityisen suunnitellun pihan omistaja, suunnitelmia muodostuu joka vuosi lisää. Eikä puutarhan jokaisella osalla ole kyllä mitään tarkoitusta, muuta kuin vallata aina lisää aluetta puutarhalle, johon voi taas siirtää vanhoista penkeistä kasveja, kun tykkään vanhempien penkkien kasvivalikoimaa yleensä yksinkertaistaa sitä mukaa kun kasvit lisääntyvät. Oliko nelikentän tyylit ja niiden kuvaukset itsesi kehittelemät vai mistä olivat peräisin? Puutarhan tyyli on minusta tosi mielenkiintoinen asia. On niin mielenkiintoista pohtia, että miksi ja miten erilaiset puutarhat muotoutuvat sellaiseksi kuin muotoutuvat. Ja olen monesti miettinyt, että minkäköhänlaisen puutarhan joku muu olisi meidän pihalle niihin olosuhteisiin tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyylien tekstit olivat ihan omia höpinöitäni. Minustakin olisi kivaa tietää, millaisen puutarhan joku muu olisi samasta pihasta muokannut.

   Poista
  2. No niin, taas on mennyt minulla vasen ja oikea sekaisin :D Oikeallahan se kartanopiha oli :D

   Wau, olen oikeasti vaikuttunut, että tämä nelikenttä oli kokonaan oma kehitelmäsi tekstejä myöden. Mielestäni olit saavuttanut tällä mallillasi jotakin aika oleellista erilaisista puutarhatyyleistä tai mielestäni vieläkin enemmän puutarhurityypeistä. Itseäni kun analysoin, niin minulle puutarhan ylläpito on hyvin tärkeää aivan kuten sanoit kartanopuutarhatekstissäsi. Se on aina ensisijaista verrattuna uusien istutusalueiden tekemiseen, vaikka siihenkin on kyllä pakkomielle. Joka vuosi on saatava uutta aluetta tehtyä, mutta se jää myöhälle syksyyn, koska se ylläpitohoito menee edellä.

   Järjestelmällisenä ihmisenä tykkään niin kaikista tällaisista malleista ja systeemeistä, joilla luokitellaan asioita :D Hurmaannuin testistäsi!

   Poista