perjantai 24. maaliskuuta 2017

Viidakkotunnelmaa ruokakaupasta

Päätin kokeilla kasvattaa terasssille kesäksi vähän eksoottisempia ruukkukasveja: inkivääriä, kurkumaa ja bataattia. Tarvikkeet kokeiluun löytyivät ihan tavallisesta ruokakaupasta.
Idean sain, kun lainasin  kirjastosta kirjan Kasvitarha ikkunalla. Kirja esittelee, miten erilaisia eksoottisia kasveja voi kasvattaa omalla ikkunalaudalla. Mukana oli mm. kardemummaa, kastanjaa, mangoa, riisiä... mitä vain kuvitella saattaa.
Olin tyytyväinen, koska löysin kirjasta hyvää tietoa viikunan kasvatukseen. Olen ollut vähän ihmeissäni viikunani kanssa, kun tuntuu, että se milloin pudottelee, milloin kasvattaa lisää hedelmiä. Nyt selvisi, että se tekee kahdet hedelmät vuodessa: keväällä ja syksyllä. Sain kirjasta myös vinkkejä tilaamani sitruunapuun hoitoon.
Pakkohan oli myös kokeilla muita kirjan ohjeita ja päädyin bataattiin, inkivääriin ja kurkumaan, sillä ne osuivat ruokakaupassa silmiini. Inkiväärin paloittelin ja laitoin likoamaan veteeen kolmeksi tunniksi.
Sen jälkeen istutin palat ruukkuun. Kurkumaa en liottanut, vaan laitoin sellaisemaan multaan. Bataatti
piti ohjeen mukaan istuttaa vain puoliksi multaan, se näyttää kyllä jo nyt aika eksoottiselta. Sitten vein ruukut kylpyhuoneeseen nauttimaan lattialämmityksestä, sillä alhaalta tuleva lämpö nopeuttaa kirjan mukaan kasvuunlähtöä.
Bataatista pitäisi kasvaa näyttävä köynnös.
Inkivääristä voi hyvällä tuurilla korjata myös satoa syksyn tullen.
Kesäksi ajattelin asetella ruukut suunnitteilla olevaan viidakkoon. Meillä on vielä pätkä terassia, jotä ei ole hyödynnetty mitenkään. Niinkuin kuvasta näkyy, siellä on tällä hetkellä rikkinäinen puutuoli, yksi halko sekä joku muovinen kansi. :) Eli jotain make-overia se vaatii.
Olen tähän haaveillut riippukeinua telineeseen ja sen ympärille haluaisin luoda viidakkotunnelmaa. Olen suunnitellut tuovani tänne kuistilta kesällä bambun, banaanin, kolibrikukan, jättiverenpisaran ja jättigunneran (mikäli se on myyrän tuhoista selvinnyt). Lisäksi olen ajatellut tuohon terassin etualalle tehdä kukkapenkin, johon on esikasvatuksessa valkotupakaa, soihtuliljoja, gladioluksia ja kaktusdaaliota. Myös kannoja ja kalloja kiinnostaisi kokeilla. Olisin nyt tosi kiitollinen lisäideoista viidakkopuutarhaan. Paikka on tuulensuojainen ja talon eteläpuolella, mutta vähän kauempana kasvavasta isosta tammesta tulee hajavarjoa, eli ei ole paahteinen paikka. Mitä muita kasveja teidän mielestänne sopisi viidakkoon? Erityisesti kukkapenkkiin jotkin helposti kasvatettavat kesäkukat sekä rehevyyttä tuovat lehdistöltään näyttävät perennat ovat vielä hakusessa. Viidakkovinkkejä otetaan ilolla vastaan!

2 kommenttia:

  1. Kiva idea ja paikka on aivan täydellinen riippukeinulle :) Penkistä tulee varmasti upea! Minulle tuli mieleen ainakin Kannat, isot ja värikkäät. Ja koristeheinät sekä suurilehtiset kuunliljat. Pensaista/puista Japaninvaahtera olisi upea tuossa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos ideoista. Kuunliljathan olisivat täydellisiä! Sellaiset kaikkein suurimmat. Kannoja täytyy myös kokeilla. Japaninvaahteraakaan minulla ei vielä ole. Tämä voisi olla sille sopivan suojainen paikka. Täällä on ollut niin lämmintä, että pian pääsee jo kaivamaan penkkiä. Uuden istutuksen suunnittelu ja toteutus on aina yhtä ihanaa.

    VastaaPoista