maanantai 8. toukokuuta 2017

Sataako siellä lunta!!?

Nyt menee hermot! Olen suunnitellut ja pyöritellyt kesäkukkaistutuksia jo kuukauden. Viime viikolla ilmojen lämmettyä kävin jo ostamassa neilikoita portaiden viereen. Tänään piti mennä iltapäivällä vihdoin ostamaan pelargonit, siniviuhkot ja muut kesäkukat terassille ja NYT SIELLÄ SATAA LUNTA!!! Viime viikolla jo aloin turhautumaan odottamiseen ja kannoin osan kuistilla säänsuojassa olleista ruukkukasveista ulos. Kuisti alkoi olla hikinen viidakko, sillä kasvien määrä vain lisääntyi, kun laitoin loputkin gladiolukset ja daaliat esikasvatukseen. Lämpiminä päivinä kosteat ruukut kostuttivat koko kuistin läkähdyttäväksi. Lisäksi kirvat lisääntyivät räjähdysmäisesti ja jouduin niitä olla koko ajan listimässä tai suihkuttelemassa. Päätin siis, että säästä viis, nyt lähtee puolet pois.
Eukalyptuksen pitäisi kestää vähän kylmempääkin ilmaa, eiköhän se pienet lumisateetkin kestä. Toivotaan.
Bambusta muistaakseni mainittiin, että kestää muutaman asteen pakkasetkin, mutta ehkä ensi yöksi laitan tälle harson niskaan. Bambut asetin tämän kesän uutuuskohteeseen viidakkoterassille. Ehdin jo riippumatonkin hankkimaan ja siinä taivasta jo tuijottelemaan, mutta lumisateessa taidan jättää iltapäiväkahvit sisätiloihin. Onneksi trooppisemmat kasvit kuten banaanit ja inkiväärit vielä ovat turvassa kuistilla.
Kukka-amppeleissa roikkuu sammalleimua ja sininataa, jotka tuskin heittävät henkensä lumituiskussa.
Myöskin "viherseinässsäni" on vain narsisseja, orgokkeja ja kivikkokasveja. Ajattelin tänä vuonna suosia ruukuissa perennoja. Omasta kokemuksestani ne sietävän kuivuutta paljon paremmin kuin kesäkukat. Varmuuden vuoksi valitsin vielä kuivuutta kestäviä perennoja kuten  sininataa, sammalleimua ja mätäsneilikkaa ja valkohärkkiä, nuo ruukut ovat niin pikkuriikkisiä, että kuivahtavat hetkessä. Syksyllä siirrän sitten selvinneet kivikkokasvit kivikkoon talvehtimaan.
Mutta nyt tosiaan alkaa hermot mennä! Kevät alkoi aikaisin, mutta koko huhtikuu oli niin kylmää, etten oikein viitsinyt mitään ulkona puuhata. Nyt kun viime viikolla lämmön mukana pääsin taas vauhtiin, alkoikin sataa lunta. Taidan kuitenkin mennä sinne taimikaupoille. En vaan nyt malta enää. Läpi tuulen ja tuiskun hakemaan pelargoneja! :D

14 kommenttia:

 1. Tämä kevät on kyllä koetellut yhden jos toisenkin hermoja. Voisi melkein sanoa, että kesä on lyhyt mutta vähäluminen.

  VastaaPoista
 2. Ei naurata tälläkään kantilla. Tämä kevät jää aikakirjoihin pitkävetisen kylmänä ja viheliäisenä. Kyllä tämä vielä jossain vaiheessa kesäksi muuttuu.

  VastaaPoista
 3. Lunta ja rakeita satanut meilläpäin. Ei naurata kyllä yhtään!

  VastaaPoista
 4. Eukalyptus on kaunis! Toivottavasti ei nyt tykkää kyttyrää täkäläisistä ilmoista. Mulla ei ole yleensä kesäkukkia ollenkaan, mutta puita ja perennoita tuppaa kyllä ruukuissa olemaan, vaikka aina tuntuu, että en ehtisi niitä kastella. Siitä kuitenkin ovat kivoja, että niiden kanssa ei tosiaan niin tarvitse halloja pelätä. En minäkään näin kylmistä ilmoista kauheesti tykkää, mutta on viileässä keväässä se hyvä puoli, että ehtii vähän pidempään tehdä näitä keväthommia, kun tällaiselta hitaalta niin kuin minä aika aina loppuu kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eukalyptus on vielä ainakin hengissä, vaikka tänään taas tuli ihan kunnolla lunta. Minulle tällainen keli riittäisi kyllä.

   Poista
 5. Samanlaista ilmaa on täällä Lohjan seudulla. Minulla on myös sininataa ja se on siementänytkin aika mukavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Siis sininadan siementämisestä, ei tosiaan samanlaisesta ilmasta ;) Tänään näyttää jo vähän paremmalta silti, ei ainakaan sada lunta, vaikka kylmä onkin.

   Poista
 6. Me käytiin yhden yön reissulla Helsingissä ja siellä satoi lunta ja rakeita vuoronperään. Kun eilen illalla kotiuduttiin, oli täällä maa ihan valkea. Tänään onneksi suli lumet pois. Joku rae- ja lumisadekuuri tuli kyllä tänäänkin, muttei sentään saanut maata valkoiseksi. Hermot menee tähän säiden vaihteluun ja kevään hidasteluun! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin menee! Tänään taas näyttää aurinko paistavan. Meillä on vaihto-oppilas Taiwanista ja hän ihmetteli kovasti Suomen pitkää talvea :)

   Poista
 7. Ihan hirveää on, ei voi muuta sanoa...mutta ihanat kesäistutukset! Eucaa ja neilikkaa, lukeutuvat minunkin lempsuihin. Tosi nätit! Mulla olisi kauhea inspis ostaa kesäkukkia tänä vuonna, yleensä olen pihistellyt niistä. Perennat on tosi kiva idea ruukuissa :) Iloista kevättä sinulle (sitten kun se alkaa..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eukalyptus on hyvin selvinnyt yöpakkasistakin! Onneksi. Tämä kevät on kyllä ihan pohjanoteeraus😞

   Poista