maanantai 22. toukokuuta 2017

Sinisade kukkii ja muita kuulumisia ruukkutarhasta

Sinisade Blue Moon aloitti odotetun kukintansa viikko sitten kuistilla. En tiennytkään, että se tuoksuu näin hyvältä! Raivasin viime viikolla lähes kaikki ruukut kuistilta ulos, mutta sinisade jäi vielä lasiseinien suojaan tuoksumaan. Syynä on myös se, että tarkkailen, jääkö jokin kärhö nousematta pergolasta (epäilen, että vuorikärhö koki karun kohtalon talven aikana) ja saatan istuttaa sinisateen penkkiin. Köynnöksiä on vähän vaikea kasvattaa kuistilla, sillä ne lähtevät aikaisin kasvuun täällä ja tämäkin on kasvattanut jo varmaan nelimetrisiä versoja, jotka rönsyilevät ympäriinsä. Voi toki olla, etten ulosistuttamisen jälkeen enää ikinä tätä kaunista kukintaa näe, mutta jääpä nyt ainakin nämä kuvat muistoksi.
Persikkapuukin siirtyi ulkoruokintaan odottamaan penkkiin pääsyä. Parikymmentä luumun kokoista raakiletta siinä kypsyy.
Viikuna on kasvanut jo niin leveäksi ja isoksi, että täytyy tutustua sen leikkausohjeisiin. Se pääsi ilmeisesti kuivahtamaan, kun on pudottanut hedelmänsä :( Tai sitten laiska lannoitus on syynä.
Olen ottanut oppia muista blogeista ja yrittänyt asetella ruukkuja kokonaisuuksiksi. Tässä eucalyptuksen seurana (joka muuten selvisi lumisateestakin moitteetta) laventeli, muratti sekä takkiinsa talvella saanut maljakköynnös. Myöskin pöydälle nostettu verililjapuu kärsi talven aikana, mutta porskuttaa elossa. Tähän ryhmään on vielä tulossa sitruuna ja ihmeköynnös, kunhan saan ne uusiin purkkeihin.
Terassin portaille asettelin oliivin, laventelin, peikonpähkinän, aprikoosin, riippapelargonin ja syyssyrikän. Tyhjään ruukkuun istutan vielä valkoisen siniviuhkan, jonka minitaimet vielä odottavat vuoroaan.
Portaiden toisella puolella kasvaa imukärhivilliviini, jonka toivoisin peittävän pergolaa joku päivä. Lisäksi siinä on mirrinminttua, neilikoita, viime vuodelta maahan jääneitä värililjoja ja syyssyrikkää. Etualalla on lasten omia istutuksia. Portaiden yläpäässä tasanteella toinen puksipallo on taas kuollut. Tämä on selvästi liian aurinkoinen paikka niille. Täytyy miettiä jotkin toiset kasvit noihin ruukkuihin. Sinisissä ruukuissa taustalla kasvaa violetin sävyisiä jalokärhöjä aluskasvinaan lumihiutaleita.
Grillikatokseen ostin talvella tällaiset portaat, joihin nyt istutin erilaisia yrttejä. Minun ei pitäisi käydä Ikeassa koskaan, sillä aina tällaista krääsää tarttuu mukaan.
Loput ruukut ovatkin sitten uudella viidakkoterassilla: banaani, inkivääri, kolibrikukka, kurkuma..mitä näitä nyt vielä onkaan. Teen viidakkoterassista vaikka oman postauksen myöhemmin. Oli melkoinen ruukkuralli taas. Miten näitä kasveja kuistille aina kertyykin? Kuisti näyttää niin autiolta ja karulta nyt. Taitaakin olla aika suursiivoukselle ja sitten aloitan uuden ruukkurallin - kannan viherkasvit nauttimaan kosteista kesäpäivistä sinne.

14 kommenttia:

 1. Kasvien siirtelyä on keväisin tarpeeksi. Kauniit portaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näitä saa edestakaisin kannella. Toivottavasti nyt pysyvät paikallaan. Aina syksyyn asti.

   Poista
 2. Onpas sinulla ihania kasveja. Meidän korkeuksilla ei haaveillakaan persikasta yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain. Näitä on kiva keräillä. Ja kun on tuo lasikuisti, niin talvettaminenkin on useimpien kohdalla helppoa. Vain pelargonit onnistun aina tappamaan.

   Poista
 3. Mahtava määrä ruukkuja! Ihan minun makuuni ruukkupuutarha pääasiassa monivuotisilla kasveilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monivuotisia on mielenkiintoisempi kasvattaa ja ne kestävät kuivuuttakin paljon paremmin. Yleensä olen kesät mökillä ja vain käväisen kastelemassa ruukkujani, joten kestävyyttä tarvitaan. Mökillä sitten nyhrään enemmän myös kesäkukkien kanssa.

   Poista
 4. Kauniit ruukkuryhmät ja ihanat valinnat ruukkukasveiksi! Toivottavasti pääsette maistamaan omia persikoita, ainakin raakileet näyttävät lupaavilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivon todella, että saan omia persikoita maisteltavaksi tänä kesänä. Olisi kiva tietää, miltä ne maistuvat, vaikka kyllä persikkaa kasvattaa ihan kukintansakin vuoksi mielellään.

   Poista
 5. Nyt on tyylikäs kokonaisuus ruukkuja istutuksineen. Ihanat rappuset. Wau nuo persikat, todella makoisaa saada satoa. Sinisade on upea! Minä lohduttelen juuri ystävääni, jonka sinisade oli kupsahtanut lasitetulla partsilla thermoruukussaan. Ystäväni oli siitä niin innoissaan :/ Ehkä se ei kestä yhtään pakkasia. Kuistisi on varmaan pakkaseton? Ihania kevätpäiviä sinne! Toivottavasti kärhösi vielä herää henkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että ystäväsi sinisade oli kuollut. Olen kyllä kuullut, että esimerkiksi avomaalla saattavat lähteä vasta juhannuksena kasvuun. Eivät taida ihan tänne ilmastoon sopia. Kuistini ei tosiaan yleensä mene pakkasen puolelle, että se on aika turvallinen paikka talvettaa. Vuorikärhössä ei vieläkään näy eloa😞. Kuistilla sain viime keväänä nauttia sen kukinnasta. Ihania kevätpäiviä sinnekin!

   Poista
 6. Moi Reetta! Julkaisin tänään Linnunlaulu-sivulla jutun, jossa linkkasin tänne sun blogiin. Useampikin sun kirjoitus viime talvelta teki muhun suuren vaikutuksen. Nyt kirjoitin puutarhateemoista. Palaan varmaan vielä toisenkin kerran aiheeseen, joka sai innoitusta täältä. Silloin keväällä kirjoitin pari pidempää viestiä sulle tänne, just näistä teema- ja tyyliasioista. En ole varma, huomasitko kun tulivat niin paljon jälkikäteen. Ainakaan et ollut niihin mitään vastannut. Ne sun talven kirjoitukset oli ihan huippua ja vaikuttavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Tosi mukava kuulla, että olit nauttinut kirjoituksistani. Olen ihan otettu. Täytyy käydä lukemassa juttusi. Tosi harmi, jos on jäänyt viestiin vastaamatta, yleensä kyllä niistä niin ilahdun, että kaikkiin tulee vastattua. Täytyykin katsoa kommentit tarkemmin.

   Poista