torstai 23. toukokuuta 2019

Valkoinen toukokuu

Viime kesänä perustamani valkoinen puutarha on ollut kiitollinen kaveri. Kerrankin tuntuu, että jokin osa meni kerralla oikein. Ei ole tehnyt mieli lisätä mitään, eikä poistaa, eikä pahemmin edes hoitaa. Mitä nyt satunnaisia ei-valkoisia siementaimia olen siirrellyt ja nokkosia nyppinyt. Istutin korkeutta tuomaan viisi hillittykasvuista omenapuuta, jotka ovat nyt kukassa.
Osa puista on ehkä metrin korkuisia, mutta liikuttavan täynnä kukkia. Paikka on talon itäpääty ja isojen puiden varjostama, joten saa nähdä, miten tekevät hedelmää. Toiveissa olisi pieni sato. En missään nimessä tarvitsisi viidestä omenapuusta omenoita.
Valkoista puutarhaa ympäröi taikinamarja-aita, josta haaveilen sellaista muotoonleikattua kantikasta vastakohdaksi villin vallattomille valkoisille kukille. Aita on vielä pieni, mutta alkaa jo näyttää aidalta. Muutama taimi kuoli viime vuonna ja kevätleikkauksen yhteydessä otinkin pistokkaita juurtumaan. Jossain vaiheessa täytyy istuttaa pienet täydennystaimet paikoilleen.
 Tulppaanien ja narsissien lisäksi perennat ovat alkaneet kukkia. Valkoiset särkyneetsydämmet ovat ihania. Ne ovat viihtyneet hyvin ja kasvaneet jo yhdessä kesässä suuriksi.
 Ruusutarhan nurmikolta pelastelin valkoisia lemmikkejä tänne kasvamaan ja leviämään.
Samoin arovuokkoja. Täällä valkoisessa puutarhassa omatoimista leviämistä ei katsota pahalla.
 Omppupuiden alustoilla on erilaisia maanpeittokasveja, kuten kuvan tuoksumatara ja tarhavarjohiippa. Valkokukkaisia tietenkin.
 Siirsin tänne muutamia lehtosinilatvan taimia ja kovasti nekin ovat tuuhentuneet. Suurin osa pihani lehtosinilatvoista on valkoisia, mutta aina väliin ilmestyy sinikukkaisiakin siementaimia. Tänne luonnollisesti toivotaan niitä valkoisia.
 Varjoisammassa paikassa kasvava iso puistolemmikkitupas ei ole vielä kukassa. Osasta nuppuja siintää jo nyt sininen väri. Siniset lemmikit ja lehtosinilatvat pääsevät nurkan taakse varjopuutarhaan.
 Meinasin taas sortua puksipuupalloihin, jotka aina pääsevät minulla kuivahtamaan ja kuolemaan. Päätin sen sijaan kaivaa metsäpuutarhasta pari liian aurinkoisessa paikassa kasvanutta pallotuijaa ylös ja ruukkuihin. Yritin niitä saksia pyöreiksi. Tuli yhtä pyöreitä, kun niiden välissä oleva polku on tasainen - eli sopii täydellisesti tyyliin.
 Valkoinen puutarha rajautuu toiselta puolelta taloon ja toiselta tontin laitaan ja sinne istutin tuomaan lisää suojaa ja näköestettä pitkän vapaasti kasvavan aidanteen taikinamarja-aidan taakse. Aidanteessa on unkarinsyreeniä, huntukuusamaa, kameliajasmiketta ja päädyssä peittämässä näkymää naapurin pihaan pihajasmike, lumipalloheisi ja se jokin kirjavalehtinen pensas, jonka nimeä en nyt muista. Pensaat ovat vielä pieniä, mutta tulevina vuosina toivottavasti tuovat suojaa, tuoksua ja lisää valkoista kukintaa.
 Aidanteen alunen on melkoinen rikkaruohojen temmellyskenttä. Ilokseni rikatkin ovat tajunneet, että täällä on tiukka värikoodi. Kuvassa valkopeippi.
 Ja litulaukka.
 Löysin vihdoin mieleiseni keinun koristamaan valkoista puutarhaa. Kyllähän tässä on kiva keinutella ja katsella.
 Keinun vieressä kasvavaan mäntyyn ohjattu kärhö onkin lähtenyt kiipeilemään keinun runkoon. Loistava idea kärhöseni. Näyttää varmasti kivalta, kun se alkaa kukkia.
 Viime kesänä toin tänne valkoisia puutarhaorvokkeja, joiden jäljiltä maa on täynnä jälkeläisiä. Ihanan erilaisia valkoisen variaatioita.
 Hups! Mitäs nuo vaaleanpunaiset tulppaanit tuolla tekevät!
 Valkoinen seinä saa paikan tuntumaan valoisammalta, kuin se onkaan. Tontin rajalla kasvaa isoja lehmuksia ja muita puita.
 Ja töröttää tuolla valkoisessa puutarhassa isoja mäntyjä tietenkin. Niitä on kaikkialla pihassa, joten niitä ei voi välttää. Eikä tarvitsekaan. Ne ovat tämän pihan sielu. Tuntuu, että ne tuhahtelevat korkeuksistaan maanpinnan piperryksille ja valkoisille puutarhoille.
 Valkoisen puutarhan nurkassa huomasin linnunpöntön vieressä linnunpesän. Siellä hautoi mustarastas. Hauskan paikan on pesälleen valinnut. Taisi pönttö jäädä tänä vuonna tyhjäksi.
Helteiden ja taivaalta sataneiden haavansiemenkinosten jälkeen tällainen vähän viileämpi päivä on tervetullut. Nyt vielä vähän sadetta, niin saadaan kasvupyräys myös varjopuutarhan kasveille.

22 kommenttia:

 1. Kaunista ja raikkaan näköistä! :) Valkoiset kukat varmaan hohtavat ihanasti illan hämärässäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoiset kukat hohtavat iltaisin, mutta myös päivisin. Minulla kasvaa paljon värikkäitä istutuksia pihassani, mutta tämä valkoinen puutarha kiinnittää aina huomion. En yleensä pidä valkoisesta, mutta tuollaisena isona ryppäänä se toimii.

   Poista
 2. Kaunista!! Minullakin on valkoista särkynyttäsydäntä ja tuoksumataraa. Odotan niiden laajenevan. Kauniita ovat valkoiset tulppaanit yhdistettynä valkoisiin perennoihin. Hienon sait tästä valkoisesta varjon puutarhasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin odotan tuoksumatara leviämistä. Tai oikeastaan odotan kaikkien kasvien leviämistä, niin että viimeisetkin tyhjät paikat täyttyisivät. Keinu alle pitäisi keksiä jotain matalaa kasvamaan.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos. Seuraavaksi pitäisi kukkaan tulla pionit, akileijat ja sormustinkukka. Kiva nähdä, miten ilme muuttuu kesän myötä.

   Poista
 4. Valakoone puutarha o tosi onnistunu. Tykkään, vaikken mäkää nii valakoosen ystävä ookkaa. No, pohojoospäätyhyn o mullaki kerääntyny valakokukkaasia keskimääräästä enempi. Mullon tuaksumataraa jo revittäväksi asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ole valkoisen ystävä ja jos nuo valkoiset istutukset olisivat liian säntillisiä ja suorissa riveissä, se ei olisi mieleeni. Nyt kun se on vähän villi, niin tuo värien puute ei haittaa.

   Poista
 5. Tuo on ihana <3 Sellainen satujen keijukaispuutarha. Kärhö huomasi varmasti, että nyt on tullut mäntyä parempi kiipeilytuki. Se onkin varmasti ihana keinussa kiipeillessään. Hauska tuo, että rikkaruohotkin noudattavat värikoodia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä se on satujen muurahaispuutarha. Lapset kavereineen ovat tehneet polut ja ympyrän täyteen koristeltuja mutakasoja, jotka ovat kuulemma muurahaisten linnoja. Puutarhani ei ole täysin hallinnassani😁

   Poista
 6. Oletpa ihanasti sommitellut vakoisen puutarhasi! Se on kuin kejukaisille tehty. Tuolla sielukin lepää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt saa luonto sommitella loput. Monet kasveista ovat helposti leviäviä kuten lehtosinilatva, kellot, lemmikit, arovuokot, akileijat, sormustinkukat ja orvokit, joten odotan että ne hoitavat alueen viimeistelyn ja minä voin vain istuskella keinussa ja yrittää nähdä niitä keijukaisia😊

   Poista
 7. Oi, mikä keinu! Ajatuskin valkoisesta puutarhasta on kovin viehättävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa talon päädyssä ei kasvanut mitään, paitsi surkea nurmikko ja mäntyjä, joten se oikein huusi tällaista kukkamerta sinne. Muuten puutarhassa on enemmän värejä, joten tämä oli hauska tehdä täysin poikkeavasti valkoisena.

   Poista
 8. Todella kaunista. Harmi, kun oma puutarha jo pullistelee kirjavana joka nurkasta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on niin upean värikäs puutarha! Tuo pääty oli tosiaan täysin vailla istutuksia, joten oli helppo vain hankkia kaikkea valkoista. Ostelin viime vuonna pitkin kesää aina kun näin jotain sopivaa ja nyt on jännittävä nähdä, mitä kaikkea puhkeaakaan kukkaan.

   Poista
 9. Erittäin onnistunut ja kaunis valkoinen puutarha.

  VastaaPoista