torstai 19. tammikuuta 2017

Erikoisuuksia ja taviksia

Olen muutamaa kasvia jo jonkin aikaa metsästänyt. Täälläpäin on oikein loistavat mahdollisuudet ostaa vaikka mitä harvinaisuuksia, mutta muutamaa kasvia en ole onnistunut hankkimaan.

1) Persikka (Maira) (Prunus persica)
Haluaisin kokeilla persikkaa ulkona kasvatettuna ja Mairaa on monessa lähteessä pidetty kaikkein talvenkestävämpänä. Ruukussa minulla on persikka "Red haven", joka päätyy ensi keväänä ruusupenkkiin pergolan viereen. Mikäli se ei kestä talvea, koitan metsästää jostain Mairan sen tilalle. Mikäli joskus saamme peura-aidan saareen, niin haluaisin kokeilla tätä myös siellä Ia-vyöhykkeellä.
Red haven kukassa kuistilla viime keväällä
2) Kesäkamelia (Stewartia pseudocamellia)
Ehkä tämä johtuu kirjasta Kamelianainen, mutta jostain syystä pidän kameliaa hyvin eksoottisena ja naisellisena kasvina. Ruukussa minulla on yksi kamelia, mutta kun luin lehdestä Kesäkameliasta, halusin heti sellaisen. Siirsin yhden atsalean sivuun ja raivasin kesäkamelialle paraatipaikan metsäpuutarhan aurinkoisesta kohdasta. Valitettavasti se oli eräästä sitä mainostaneesta taimistosta loppu, kun yritin sitä ostaa. Tänä keväänä yritän uudelleen.
Metsäpuutarhassa olisi jo istutuskuoppakin valmiina kesäkamelialle
3) Jättigunnera (Gunnera manicata)
Tämän jopa kolmemetriseksi kasvavan kasvin löysinkin viime syksynä, mutta kun vein sen talvehtimaan pimeään kellarivarastoon, myyrä teki sen juurelle kolon. Nyt on mullat ympäri varastoa ja pahoin pelkään, että saan aloittaa jättigunneran etsimisen ensi vuonna uudestaan.

Yleensä en niin erikoisuuksien perään ole. Puutarhan rungon on minusta hyvä koostua kestävistä ja terveistä kasveista. Nyt on kuitenkin jo niin moni paikka "valmis" puutarhassa, että voi alkaa testailemaan vähän epävarmempia ja erikoisempiakin lajeja tavisten suojissa. Olisi hauska kuulla, millaisia erikoisuuksia muiden puutarhoista löytyy? Vai suositteko varmoja peruskasveja?






15 kommenttia:

  1. Mulla on tavoitteena kerätä puutarhaan paljon "maatiais"- ja perinnekasveja, koska talo ja piha ovat vanhoja. Mutta aina jotain erikoista on oltava joukossa :) Ja nyt kun sain kasvihuoneen, niin voin kokeilla juuri persikkaa, joka on kummitellut mielessäni monta vuotta. Tuo jättigunnera vaikuttaa niin mielenkiintoiselta, että on varmaan pakko itsekin metsästää se jostain :D Kasvatitko siemenestä vai löysitkö taimen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi koita ihmeessä persikkaa. Varmaan viihtyisi kasvihuoneessakin. Jättigunneran ostin viime syksyllä Viherlassilasta Turusta. Toivottavasti on valikoimissa ensikin vuonna.

      Poista
  2. Tulin vastavierailulle - mukavaa löytää blogiisi!

    Puutarhan perusrunko koostuu taviksista, mutta sinne sekaan ja suojiin mahtuu paljon erikoisuuksia. Ite asun V-vyöhykkeellä, niin erikoisuuksina menee mm. Aralia elata, Kalopanax septemlobus, kanadan- ja ryhmäruusut jne.

    Kerran koitin Gunneraakin, mutta siitä tuli vainaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tulit ja hauska kuulla sinun puutarhasi erikoisuuksista. Tosiaan riippuu aika paljon kasvuvyöhykkeestä, mitä pidetään erikoisuutena missäkin.
      Luulen, että minunkin gunnera on talven jälkeen vainaa, mutta pakko yrittää ensi keväänä uudelleen.

      Poista
  3. Persikka kiinnostaa täälläkin! Ja totta että persikkaa saa tosiaan metsästää, jos haluaa tietyn persikan. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Ja vaikka luettelossa jokin tietty mainitaankin, niin täytyy olla nopea, koska yleensä lähes kaikki lajikkeet ovat loppuneet. Parempaa metsästysonnea ensi kesälle!

      Poista
  4. Ihana tuo Red Haven! Taviksien sekaan erikoisuudet tuovat kivaa piristystä. IV-vyöhyke aiheuttaa omat rajoituksensa kasvien selviytymisen suhteen ja täällä erikoisuutena voinee pitää joitakin etelämpänä yleisempiäkin kasveja. Mm. magnoliaa, kapealehtikalmiaa ja tundrapajua olen metsästänyt Etelä-Suomesta saakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan erikoisuuksien metsästäminen tuo lisää mielenkiintoa harrastukseen. Ja jotenkin tässäkin nälkä kasvaa syödessä ja koko ajan löytää uusia erikoisuuksia, joita olisi niin kiva kokeilla.

      Poista
  5. Puutarhamme alkuvuosina kokeilin mantelipuusta lähtien kaikkea jännää. Kun riittävästi tuli takkiin, totesin, että parasta sijoittaa rahat meidän ilmaston kasveihin. Perussetillä mennään siis. Mutta kyllä kokeilu kivaa oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän hyvinvoivat ja viihtyvät peruskasvit näyttävätkin paremmilta kuin kitkuttelevat erikoisuudet. Mutta niin kuin sanoit, kokeileminen on kivaa!

      Poista
  6. P.S. Olisin liittynyt lukijaksi, muttei onnistu. Heittää pihalle koko blogista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No höh! Olen ennenkin saanut viestiä, että lukijaksiliittyminen ei onnistu. Kurjaa, että minulla on lukijoita hylkivä blogi 😞. Katson, jos osaisin tehdä asialle jotain.

      Poista
  7. Näyt Satu kyllä listassa uutena lukijana. Eli näyttäisi onnistuneen. Kiva!

    VastaaPoista
  8. Meillä on harvinaisen epäsuotuisa pienilmasto ja maa vaikeaa kivikovaa savea . Ib:tä tämä alue kait on, mutta meillä ei varsinkaan puuvartisista kasveista ole menestyneet monet toisen tai kolmannenkaan vyöhykkeen kasvit. Omenapuutkin on aikamoista kokeilua :D

    VastaaPoista