torstai 14. maaliskuuta 2019

Latva-artisokat, kuukausimansikat ja muut kylvöt

Tänä vuonna ovat kylvöt pysyneet jotenkin kohtuudessa. Ainakin tähän asti. Tammikuussa istutin latva-artisokkia, joista kuusi on selvinnyt tähän asti. Ne joutuivat nyt luopumaan paikastaan kasvivalon alla ja siirsin ne porraskäytävään kattoikkunan alle. Joutuvat nyt luonnonvalokuurille.
Niiden vieressä pari settiä kuukausimansikoiden minialkuja. Tämä on jo kolmas vuosi kun kylvän kuukausimansikkaa, sillä minusta se on aivan loistava kasvi. Vaikka se esikasvatusvaiheessa onkin hidas ja hentoinen, niin taimet ovat sitkeitä ja ulos päästyään ottavat spurtin ja kasvavat komeiksi tuppaiksi ja tekevät marjoja. Laitoin näitä viime kesänä reunuskasviksi kummulle, johon pitäisi keväällä istuttaa aprikoosipuu. Nämä loput tulevat maanpeitekasviksi puun alle ja loput käytän muihin reunuksiin. Marjat ovat aivan mahtavan makeita ja nämä tekevät syksyyn asti marjoja. Nuo kuvassakin olevat Ikean kenkäalustat ovat muuten aivan mahtava apu kasvatukseen. Niille mahtuu kunnolla purkkeja ja ne ovat riittävän tukevia taimien siirtelyyn. Minulle on lisäksi yksi ruokahuoneen pöydällä alustana ruukutuksiin ja istutuksiin.
Loput kuukausimansikat ovat vielä koulimatta. Muutama vielä jäljellä :) Ainoa moka, jolla olen saanut kuukausimansikoiden kasvatuksen epäonnistumaan on ollut siirtää ne liian aikaisin kuistille. Siirto viileään on saanut ne jurottamaan ja lopettamaa kasvunsa täysin. Kuukausimansikoiden vieressä on tomaattikylvökseni, jotka vähän aikaa sitten tein. Muutama onkin jo lähtenyt kasvamaan. Ylhäällä kuvassa näkyy yksi kasvivaloviritykseni. Kahden kynttilänjalan väliin on viritetty naru, johon on kiedottu tuo kasvivalo. En ole keksinyt, mikä olisi hyvä teline näille lampuille.
Chilit kylvin viime vuoden sadon siemenistä. Otin yhden keltaisen ja yhden punaisen vähän kuivettuneen chilinpalon laatikkoon ja sitten niistä kaavin viime kuussa siemenet multaan. Itivät komeasti ja nyt minulla on vähän liian monta taimea näitä kasvamassa. Pikkuruisia ovat vielä, mutta eiköhän niistäkin ehdi satoa saamaan.
Sisällä ei tällä hetkellä muita kylvöjä ole. Huhtikuussa kylvän basilikat ja samettikukat. Kurpitsat ja kurkut odottavat toukokuulle, jotta voin kylvää ne kuistille. Loput siemenet saavat tyytyä suorakylvöön.
Kuistilla on syyskylvönä kylvettyjä kevätesikoita, valkoisia palloesikoita sekä punaisia japaninesikoita, sekä akileijoja mökille. Pieniä vihreitä pisteitä näissäkin monessa jo näkyy. Kevätesikot kasvattavat kylmyydestä huolimatta jo toista lehtipariaan.
Keväällä kylvin kuistille lisäksi sormustinkukkaa, punahattua, sinipallo-ohdaketta, väinönputkea sekä punakärsämöä. Monet niistä lähtivät myös yllättävän nopeasti kasvuun huolimatta siitä, että kuistilla on vielä kylmä. Tällä hetkellä siis kaikki hyvin ja tilaa riittää, mutta kun näitä täytyy alkaa tästä koulimaan omiin purkkeihinsa, aloittaa juurakoiden esikasvatukset sekä toukokuussa kylvettävät, niin alkaa aika täyttä taas olemaan. Toiveissa olisi, että kuistilla kasvaneet olisivat toukokuuhun mennessä niin karaistuneet jo kylmyyteen ja laskeviin yölämpöihin, että voisin ne siirtää sitten pois tieltä ulos kasvamaan. 
Onko teillä vielä tilaa uusille kylvöille, vai onko ikkunalaudat jo täynnä?

6 kommenttia:

 1. Ikkunan edusta on jo ihan täynnä, mutta onneksi tilasin pyörillä siirreltävän minikasvihuoneen viime viikonloppuna. Sitä odotellessa...

  Luulin keksineeni huikean idean, kun mietin tässä pari viikkoa sitten, että kenkien kura-alusta, jollainen meillä on koirien kuppien alustana, voisi olla hyvä myös pikkutaimille. Sittemmin olen havainnut, että muutama muukin on saman asian keksinyt, kuten sinäkin tuossa mainitsit.=)

  Eikö sammettikukat pidä kylvää melko aikaiseen? Itselläni on mielikuva, että olen kylvänyt ne ensimmäisten joukossa keväällä. Tänä vuonna niitä ei ole kasvamassa, koska eivät kuulu suosikeihini ulkonäkönsä perusteella. Mutta ovat aivan loistavia kukkia kasvattaa siemenestä ja kestäviä kukkijoita kesällä. Iso pussi itse kerättyjä siemeniä on kyllä jemmassa, jos tulee niiden kasvatustarve.

  Basilika pitäisi minunkin laittaa itämään. Siemenkaupoille siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siirreltävä minikasvihuone kuulostaa lupaavalta!
   Minäkin tuon kenkäalustavinkin joku vuosi bongasin jostain ryhmästä. On niin hyvä vinkki, että muutkin ovat sen keksineet ;)
   Piti oikein kaivaa nuo samettikukkien siemenpussit esiin ja tarkistaa, mutta kyllä niissä suositellaan esikasvatuksen aloitusta huhtikuussa. Nämä ovat tosin niitä pienempiä samettikukkia. Olen kyllä itsekin joskus aloittanut isosamettikukkien esikasvatuksen jo helmikuussa. Ehkä nämä pienemmät siis ehtii vielä huhtikuussakin laittaa.
   Tekisi itsekin mieli taas siemenkaupoille, vaikka taitaa aika hyvin kaikki olla jo koko kesälle hankittuna.

   Poista
 2. Kohta joka paikka on taimia täynnä niinkuin tähän aikaan vuodesta kuuluukin. Sinulla on pikkuisen isommat mansikantaimet kuin minulla. Minä sain omani jurottamaan ehkä turhan aikaisella koulinnalla, kun piti saada ne pois pimeästä saunasta. Ja vein ne ressukat vieläpä 18-asteiseen huoneeseen palelemaan. Jospa ne antaisivat ennen kesää anteeksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varoitan, ne ovat todella pitkävihaisia kun päättävät alkaa jurottaa. Viime vuonna vein osan liian aikaisin kuistille ja ne olivat vielä kesäkuussakin samankokoisia kun sisällä kasvaneet olivat jo isoja kasveja. Toivotaan, että sinun jurottajasi leppyvät aiemmin.

   Poista
 3. Kyllä sinulla on siellä taimi poikineen .Onko se sinun kuistisi ihan kylmä vai onko siellä lämpöasteita ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuisti ei mene pakkaselle, mutta aika kylmä siellä on. Sitten kun aurinko alkaa lämmittää, siitä tulee nopeasti lämmin.

   Poista