torstai 21. maaliskuuta 2019

Melkein kevät

 Taas on melkein keväistä. Lunta tulee ja menee. Yöllä on vähän pakkasta, mutta päivällä vesi taas virtaa ja sulattaa yölliset pakastukset. Jouluruusuni on vihdoin uskaltanut avata nuppunsa. Senkin mielestä on melkein kevät.
 Kalliolta on lähes kaikki lumi jo sulanut. Haravoin eilen kalliot puhtaaksi havuista ja muusta talven moskasta. Innostuin niin, että haravoin kivituhkapolutkin puhtaaksi. Voi kun oli ihanaa vaihtaa lumikola haravaan.
 On mahtava kierrelle puutarhassa ja löytää kaikkea mielenkiinoista. Löysin kaukasiantörmäkukan nupun. Varmaan tehnyt tämän syksyllä ja sitten peittynyt lumeen. Mahtaakohan aueta?
 Viime keväällä siemenestä kasvattamani kuukausimansikat kasvoivat yhdessä kesässä tuuheaksi reunukseksi. Vähän littana nyt ja jänötkin ovat näköjään vähän lyhentäneet kasvustoa. Tästä on kuitenkin hyvä lähteä heti kasvuun ja tekemään makeita mansikoita. Uudet siemenkasvatukset ovat vielä pikkuisia, mutta tulevat tähän reunuksen jatkoksi muutaman kuukauden päästä.
 Bambu kasvoi minulla kuistilla ruukussa pari vuotta, mutta hermostuin kun se kasvoi liian isoksi ja alkoi kuivua. Vedin keväällä juuripaakun kahtia ja lykkäsin paakut pihan perälle metsämaahan, kun en hennonnut elävää kasvia suoraan kompostiinkaan heittää. Nyt molemmat paakut ovat elossa ja kasvussa! No täytyy varmaan etsiä niille sittenkin parempi paikka, jos ne kerta ovat talvenkestävää sorttia.
 Tulppaaneja ja kaikkia muita piippoja tunkee joka puolelta. Varsinkin valkoiseen puutarhaan istutin viime syksynä aika läjän erilaisia valkoisia sipulikukkia. Odotan todella kovasti, miltä täällä näyttää kun ne aloittavat kukintansa. Valkoista puutarhaa ympäröivä taikinamarja-aita näyttää muuten siltä, että silmut ovat valmiina puhkeamaan minä hetkenä hyvänsä. Varmaan pitäisi leikata se pian.
 Edellisvuonna kylvin valkoisen sormustinkukan siemeniä silloin alkuvaiheessa olevaan valkoiseen puutarhaan. Ruusukkeita kehittyi kymmenkunta ja nyt innolla näidenkin kukintaa odottelen.
 Kävin katsastamassa myös metsäpuutarhan tilanteen. Toinenkin jalohortensia, jonka istutin syksyllä maahan, on selvinnyt talvesta, eikä ole edes paleltunut maarajaan asti. Viime kesänä yksi jalohortensia kukkikin maassa talvehtimisen jälkeen, joten päätin laittaa toisenkin lahjaksi saadun ruukkuhortensian maahan. Eivät taida ollakaan niin arkoja. Ja paremmin nämä näköjään talvehtivat ja kukkivat kuin Endless summer -hortensiani, joka on pelkkä minikokoinen viherkasvi vuodesta toiseen. Tyhmää, että sitä edelleen niin markkinoidaan ja myydään, vaikka ilmeisesti vähän kaikkien kokemukset niistä Suomessa ovat huonoja.
Pieniä läkkiä lunta on vielä näkyvissä, mutta menin taas niin kevätfiiliksiin, kun maata alkoi näkyä, että tilasin eräältä tallilta peräkärryllisen hevosenlantaa. Nyt pitäisi äkkiä saada kasvilavat nikkaroitua, että sen saisi suoraan levitettyä niiden pohjalle. Eli nyt ei enää takatalvea, kiitos. Yksi takapakki riitti minulle tänä keväänä. Nyt täyttä höyryä lisää aurinkoa!


20 kommenttia:

 1. Ihanan keväistä siellä! Täällä ei ole vielä puhettakaan, että voisi vaihtaa lumikolan haravaan. Oho, enpä olisi uskonut, että bambu talvehtii Suomessa. Vautsi! Odotan innolla, miltä valkoinen puutarhasi näyttää, kunhan sipulikukat alkavat kukkia. Niin ihanaa, kun kaikki kiva on vielä edessäpäin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut minullakaan kovia toiveita tuon raaskun bambun suhteen. Se oli jo istutusvaiheessa ihan pystyyn kuollut ja kuiva kesä ei auttanut asiaa. Voi olla, ettei siitä mikään pitkäikäinen ilo tule puutarhaan, mutta ehkä se ansaitsee edes multaa juurilleen ja mahdollisuuden.
   Todella mahtavaa olla tässä vaiheessa vuotta, kun kaikki on tosiaan edessäpäin. En oikein edes tiedä, mistä aloittaa puutarhassa, kun niin paljon kaikkea tekisi mieli taas tehdä. Hyvää ja nopeaa kevään edistymistä!

   Poista
 2. Uskomatonta, että bambu on selvinnyt Suomen talvesta! Mahtavaa! Meillä on vielä todella paljon lunta, eikä näky ole lainkaan noin keväinen kuin sinun kuvissassi. Mutta pitää vain jaksaa odotella :) Mukavaa torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmaan nyt jos siirrän bambut multavampaan ja valoisampaa paikkaan ja jopa joskus kastelen, ne kupsahtavat kuoliaaksi ensi talvena. 😀 Laiminlyödyt kasvit menestyvät aina parhaiten. Hyvää torstaita sinullekin!

   Poista
 3. Oi joi, olisipa kasvilavat mullakin! Omalle pihalle ei mahdu ja oli minulla muutamana vuonna viljelyspalstakin. Minulle kuitenkin kasvimaa pitäisi olla omalla pihalla, että se tulisi hoidettua. Aamukahvikuppi kädessä pitää päästä tiluksiaan ihailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen surkea hyötyviljelijä, mutta nyt koitan ryhdistäytyä ja saada lavoista jopa jotain syötävääkin. Heinäkuut ollaan aina mökillä, mikä vähän vaikeuttaa tätä viljelyjuttua.

   Poista
 4. Hyvältä näyttää! :)

  Meillä on vielä paljon enemmän lunta, mutta viikonloppuna voisi silti jo aloitella pihatöitä. Ihan ekana jos saisi kukkapadasta kuolleet kanervat irti, niin näkisi tuleeko sieltä alta sipulikukkia vai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven jälkeen pienetkin puutarhatyöt ovat luksusta. Tänään taas ihan innoissani haravoin ja keräsin risuja. Toivotaan, että kanervien alta paljastuu sipulikukkien piippoja.

   Poista
 5. Voi miten keväiseltä sinun pihallasi näyttää, jouluruusukin jo kukassa! Toivotaan, ettei kevät tee siellä takapakkia, täällä siitä ei ole haittaa, sillä umpihanki hohtaa edelleen puutarhassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan niin. Nyt kun lumikin on poissa ei kaivata kovia pakkasia enää.

   Poista
 6. Voi ihmettä, miten keväiseltä siellä näyttää! Laita vain lisää noita kuvia: niitä on niin mukava katsella ennen kuin oma puutarha alkaa paljastua lumen alta. Tuo on muuten luksusta, että voi lykätä melkein minkä kasvin tahansa maahan ja se talvehtii ongelmitta. Niinkuin tuo bambu ja jalohortensia. Minä istutin syksyllä syysastelmasta syklaamit ja muratit kasvimaalle puunlehtien alle, mutta tuskin siellä talvehtivat. Olenpahan kokeillut :D Nopeaa kevään etenemistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kyllä monet selviävät talven yli, mutta eivät välttämättä kasva kovin rehevästi. Se on tämä kallioinen ja viettävä metsätontti aika armollinen talvisin, mutta kuiva ja kuuma kesäisin.
   Kyllä nuo muratit voivat talvehtia. Täällä ainakin löytyi elossa niitä valkovihreitä muratteja maasta. Ne selvisivät jopa ruukussa ulkona yli talven. Turhaan otin osan autotalliin talvehtimaan.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. On kyllä kiehtovaa mitä kaikkea voi puutarhassa kokeilla. Varmaan pitäisi olla vielä rohkeampi ja kokeilla lisää.

   Poista
 8. Jestas miten keväistä siellä on meillä on vielä reilusti lunta vaikka ihan etelässä ollaan. Kiitos sinulle näistä kuvista .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä vesisade vei taas lumet lähes kokonaan. Tänään on paistanut aurinkokin koko päivän. Ollut oikeasti keväinen tunnelma.

   Poista
 9. Oi, oi, soot päässy jo tosi toimihi. Palio löyrikki elämisen merkkiä, nua jalohortessakki ja bambut. Kohta löyrät ensimmääset sipulikukat. Meillä muutamasta kohorasta maa näkyy, mutta muuten o viälä lunta 10-20cm. Joten, viälä orottavalla kannalla, jonku aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on jo ihan sormet mullassa (ja jäässä😊). Ekat lumikellot jo kukkii ja muita odotellaan!

   Poista
 10. Siellä on jo ihan kevät! Meillä vielä hanki peittää suurinta osaa pihasta. Odotankin kovasti jo, että pääsisi kurkistelemaan penkkeihin, mutta useamman viikon saa vielä odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että lumi alkaa huveta penkeistä pikavauhtia, niin sielläkin päästään kurkkimaan kasveja.

   Poista