sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Kevätkurjenmiekka Top5



Kalliolla eilen kuvatessani laskin, että löysin viittä erilaista kevätkurjenmiekkaa. Tavoistani poiketen päätin etsiä viime syksyn sipulien tilausvahvistuksen ja selvittää, mitä nämä eri lajikkeet ovat nimeltään. Kuutta erilaista olin tilannut ja viittä erilaista lajiketta löysin. 
 Iris reticulata 'Blue Note'
Blue note on hyvin dramaattisen näköinen. Osa terälehtien kärjistä on todella tummanpuhuvan violetteja. 

Iris reticulata 'Natascha'
Natascha on puolestaan hyvin herkkä. Sen sininen sävy on todella erikoinen, lähes läpikuultavan näköinen. En tämän värisiä kukkia ole ennen nähnyt. Näitä oli kukassa vain kaksi, vaikka olen kymmenen joka lajiketta tilannut. 

Iris  reticulata 'Harmony'

Harmony on todella taivaansininen. Tämä on näiden muiden rinnalla erityisen edukseen.

Iris reticulata 'Painted Lady'
Painted Lady on hyvin jännittävän näköinen. Se näyttää todellakin siltä, että joku olisi siveltimellä sutinut sen lehtiä. Näitä oli varmaan kaikki kymmenen kukassa

Iris reticulata




Viimeisenä on ilman lajikenimikettä myyty kevätkurjenmiekka.  Sekin on vähän turhan sininen makuuni, mutta sekoituksena muiden kanssa kelpaa. Toivottavasti tunnistukset osuivat kohdilleen. Ainoa, joka listassani oli ja jota en löytänyt oli ´Katharine Hodgking' . Sitä minulla on kyllä joskus ollut. Hassua, että se ei sitten selvinnyt. Tai ehkä olen istuttanut sitä jonnekin muualle.
Harmi, että nämä kevätkurjenmiekat ovat vähän katoavaista sorttia, eivätkä usein jää pitkäikäiseksi iloksi puutarhassa. Minulla nämä kasvavat kalliolla, jossa taatusti saavat kuumaa ja kuivaa juurilleen kesällä, mutta eivät silti kuki seuraavana vuonna. Ehkä paikassa on jotain vikaa silti. No, onneksi näitä saa pikkurahalla Hollannista tilattua syksyisin. Ihanaa keväistä ja jälleen lämmintä viikkoa kaikille! Pääsiäinen on ihan nurkan takana.


15 kommenttia:

  1. Kauniita <3 Minun kevätkurjenmiekkani ovat vielä paksun hangen alla. Toivottavasti ne jo pian pääsevät sieltä esiin happea haukkaamaan... Mukavaa pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä ne pian puskevat pintaan ja kukkaan. Hyvää pääsiäistä!

      Poista
  2. Ihania! Toivottavasti jotkut niistä löytävät siitä mieleisensä kasvupaikan ja pysyvät jokavuotisena ilona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, mutta ostetaan silti varmuuden vuoksi syksyllä lisää 😋.

      Poista
  3. Suloisia <3 'Blue Note' ja 'Painted Lady' ovat ehkä suosikkini tästä porukasta. Vaikea kyllä valita. Mielenkiinnolla odotan, nousevatko omat, toissasyksynä istuttamani kevätkurjenmiekat enää tänä vuonna. Aurinkoista pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti nousevat! Äsken muuten huomasin ryppään Katharine Hodgkinseja noiden muiden vierestä. Eilen en huomannut niistä mitään. Nopeita kavereita.

      Poista
  4. Nättejä ne on kaikki, tykkään myös tuosta ihan perussinisestä. Minulla taitaa olla samaa, ja nyt kukkii toista vuotta samalla paikalla. Toivotaan, että viihtyy vielä pidempäänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan ne nättejä kaikki. Vähän tuo kirkas sininen hyppää silmille, kun muuten on vielä niin ruskeana maa. Kiva, että sinulla on viihtynyt samalla paikalla pidempään.

      Poista
  5. 'Katherine Hodgkin' on minulla levinnyt, hitaasti tosin mutta leviää kuitenkin. Nuo muutkin ovat kauniita, vaikea sanoa mikä olisi suosikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta kaikki vaan katoaa ekan vuoden jälkeen. Höh! Ehkä paikka on liian kuuma ja kuiva.

      Poista
  6. Olipas kauniin värisiä kevätkurjenmiekkoja. Minä tykkäsin kaikista.
    Olen eka kertaa sun blogissa ja aion ruveta seuraamaan blogiasi.
    Liityin lukijaksikin.
    Tule sinäkin käymään aurinkokujalla. Minäkin alan ihan kohta kuvaamaan puutarhaani ja jatkan myöhälle syksyyn. Näin talvisin tulee postattua paljon muutakin.
    Rauhallista pääsiäisviikkoa sulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa lukijaksi! Toivottavasti viihdyt. Täytyy tulla vastavierailulle sinun blogiisi. On aina kiva löytää uusia blogeja.

      Poista
  7. Ihania kaikki! Kumma etteivät meinaa teille asettua. Mullon perussinistä ja Katherinea, jokka o molemmat nousus. Toivottavasti kukkiisivakki. Het hommaan viälä jotaki erilaasia ku vastahan tuloo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä mikä on vikana, kun eivät asetu. Täytyisi varmaan kokeilla jotain muuta paikkaa. Minäkin ostan syksyllä kaikkia laatuja kevätkurjenmiekkoja mitä löydän. Ovat niin kauniita.

      Poista
  8. Kauniita! Tuossa oli pari minulle ihan uutta tuttavuutta. Enää neljä kuukautta ja sitten pitäisi täällä keskellä Hämettäkin taas kukkia. Odottavan aika on vain niiiiin pitkä...

    VastaaPoista