tiistai 4. kesäkuuta 2019

Alppiruusupusikko

Piti tänään lähteä naapurin kanssa katsomaan Raision alppiruusupuistoa. Enpä sitten ehtinyt, mutta metsäpuutarhassa pikkuiset alppiruusun alkuni kukkivat, joten sain niistä vähän lohtua. Viiden vuoden päästä minulla on oma - jos ei nyt puistoa - niin alppiruusupusikko.
 Metsäpuutarha sijaitsee pihan alimmalla tasolla, joka on pengerretty ruusutarhasta isoilla vanhan talon kivijalan lohkareilla. Päälajeina täällä ovat alppiruusut, atsaleat, magnoliat ja hortensiat.
 Tammen alla on hyvä paikka alppiruusuille. Sopivan varjoisaa ja viileää.
 Tämä on kellopensas. Kukinta on aika mitätön, mutta tykkään keräillä metsäpuutarhaan kaikenlaisia happamassa maassa viihtyviä pensaita ja kasveja.
Onkohan tämä sinikello? Huomasin näitä töröttävän sieltä täältä rönsytiarellan seasta. Joskus vuosia sitten olen tänne istuttanut seoksen metsäpuutarhan sipuleita. Ehkäpä nämä ovat siitä satsista. En nyt muista, että olisin näitä ennen nähnyt. Tai sitten en ole vain huomannut. Kauniita joka tapauksessa.
 Liilat kanadanatsaleat ovat jo lopettaneet kukintansa ja nyt on puistoatsaleoiden vuoro. Etualalla vielä nupulla puistoatsalea Adalmiina. Taaempana jo kukassa Illusia. Oikealla lopettelee suosikkini höyhenpensas.
 Aivan mahtavaa! Viime keväänä Tukholmasta ostamani Stewartia rostrata on täynnä nuppuja! Se talvehti ilman ongelmia ja nyt saan nähdä, miltä sen kukat näyttävät. Ja tuoksuvat. Taustalla näkyy metsäpuutarhan keskelle rajattu suorakulmainen ruohokenttä.
 Lähikuvassa vielä Illusia. Sen taustalla köynnöshortensia Silver Lining kurottelee korkeuksiin mäntyä vasten. Illusian ja Adalmiinan sisar Tarleena on minusta tästä kolmikosta kaunein, mutta se kukkii viimeiseksi.
 Pensasmustikat kukkivat runsaasti. Olen niistä ennen saanut muutaman marjan, mutta nyt näyttäisi tulevan oikein satoakin. Minulla kasvaa metsäpuutarhassa kolme pensasmustikkaa: Arto, Jorma ja Pink Lemonade.
 Nurmikentän kummastakin päästä lähtee nurmipolut pihan seuraavalle tasolle.
 Tuo toinen pitkä sivu vaatii vielä työtä. Siellä kallio on enemmän pinnalla ja alue on vähän liian kuiva ja kuuma ainakin alppiruusuille ja hortensioille. Sen sijaan magnoliat ovat hyvin viihtyneet. Tähän urakkaan ajattelin tarttua syksyllä, kun on alet  eikä tarvitse kastella koko ajan. Metsäpuutarhaa ei muuten tarvitse kastella, mutta vasta istutetut taimet ovat herkkiä. Koin sen karvaasti viime kesänä kun useampi atsalea kuoli.
 Toinen pääty alkaa näyttää jo siltä, miltä haluankin. Metsäiseltä.
Kultatesma sopii minusta hienosti metsäpuutarhaan. Se on ollut hyvin hidas kasvussaan, mutta nyt alkaa jo näyttää hyvältä. Samaa voi kyllä sanoa koko metsäpuutarhasta. Hortensiat ovat kohtuullisen nopeakasvuisia, mutta näiden alppiruusujen, magnolioiden ja atsaleoiden kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä.

10 kommenttia:

 1. Ihana metsäpuutarha! Alppiruusut ja atsaleat sopivat upeasti vihreiden metsäkasvien joukkoon! Toivotaan, ettei kuivuus vie kasvejasi tänä vuonna, ovat sen verran arvokkaitakin, että harmihan tuo olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan vähän kosteampaa kesää niin kukkivat hortensiatkin kauniimmin. Tosiaan nuoret alppiruusut ja atsaleat ovat herkkiä luovuudelle erityisesti. Siksi ajattelinkin siirtää uudet hankinnat ja istutuksen syksyyn.

   Poista
 2. Upea metsäpuutarha. Ostin 'Tarleenan' viime vuonna ja iso yllätys oli kun siinä on nuppuja, kukkia on tulossa useampi. Kannustaa hankkimaan useamman atsalean, helpompia kuin alppiruusut joiden kanssa epäonnistun kerta toisensa jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarleena on ihan superkaunis. Nuo Suomessa jalostetut puistoatsaleat ovat olleet kyllä kestäviä. Lähinnä minun puutarhassani pitää kestää kuivuutta. Kasvavat alkuun tuskaisen hitaasti, mutta kyllä niistä viidessä vuodessa tulee jo komeita. Eikä tarvitse leikellä tai suojata keväällä.

   Poista
 3. Heh, luin otsikon ja ekan lauseen ja mietin, että mikä sinua vaivaa, kun kutsut Raision puistoa pusikoksi ;) Minun on pitänyt siitä tehdä tällä viikolla päivitys, mutta en ollut tyytyväinen kuviini. Upea pikku puisto sinullakin on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😁No kuvista päätellen Raision alppiruusupuisto ei kyllä ole pusikko! Tee vaan postaus siitä. Olisi kiva nähdä lisää kuvia sieltä

   Poista
 4. Sinulla on kyllä hyvä alppiruusupuisto alullaan! Tuosta se lähtee...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ajattelen alppiruusuista, etten niitä hanki enempää, mutta taaskin oli tullut uutuus ´Merja´, jonka kyllä haluisin hankkia. Pikkuhiljaa tämä kasvaa.

   Poista
 5. Kaunis metsäpuutarha! Ihana, että siellä on reilusti tilaa kasvien kasvaa kookkaiksi. Atsaleat ovat ihania! Meillä on molemmat 'Illusiat' sekä toinen alppiruusuista nupullaan. Toivottavasti kaikki jaksaisivat kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisivat vaan kasvaa kookkaaksi vähän nopeammin. Atsaleat ovat tosi ihania ja niissä on niin paljon valinnan varaa. Toivotaan, että Illusiasi ja alppiruususi alkavat kukkia pian. Nyt taas lämpöä tulossa, niin se varmaan nopeuttaa asiaa.

   Poista