lauantai 15. kesäkuuta 2019

Kivikkokasvien kauneutta

Minä olen ihan hulluna pikkuruisiin kivikkokasveihin. Parhaimmillaan ne ovat minusta monilajisina istutuksina, jolloin ne leviävät värikkääksi tilkkutäkiksi kivien lomaan, niin kuin yllä olevassa kuvassa tällä hetkellä ison koivun alla.
 Kalliolla lähes jokaisen penkin reunaan olen lisännyt ajuruohoa. Tässä kivien välissä se kukkii valkoisena. Se on minusta aivan ihana joka paikan kasvi, jota on tosi helppo lisätä vain nyppimällä tuppoja ja tökkäämällä ne toisaalle multaan.
 Kallion keskellä on kivillä rajattu isohko alue, jonka toisessa päässä kasvaa erilaisia kuivan paikan kasveja, kuten neilikoita, hanhikkeja ja hopeahärkkiä ja toinen puoli on vuorenkilpeä. Olen ajatellut pienentää pikkuhiljaa vuorenkilven osuutta tästä alueesta ja koska taannoiselta Viron puutarhamatkalta tarttui mukaan myös kalliolla viihtyviä kasveja, nyhdinkin alueen vuorenkilvestä puhtaaksi, toin metsäpuutarhasta hiekkamultaa kerroksen tilalle ja istutin uudet taimet sinne. Vuorenkilvet matkaavat tänään saareen.
 Nämä taimet olivat lähes kaikki sellaisia, joita valitsen sen perusteella, etten tunnistanut niitä tieteellisestä nimestä. Nyt jo sen aikaa kasveja harrastaneen yleisimmät latinankieliset nimet alkavat takaraivossa olla, mutta nyt lastasin ostoskoriin sellaisia kivikkokasvin näköisiä kasveja, joiden nimeä en tunnistanut. Aika hauska on niitä ollut googlailla nyt jälkikäteen.
 Linum perenne ´Nanum Sapphire' eli sinipellava. Viihtyy auringossa ja hiekkaisessa maassa. Saattaa talvehtia.
 Santolina chamaecyparissus eli nyhähopeayrtti. En tästä paljoa tietoa löytänyt. Kuulemma sopii hyvin hautausmaaistutuksiin ja on suojattava talveksi.
 Artemisia stelleriana eli hiekkamaruna. Tämän pitäisi olla kestävä Suomessakin.
 Ostin myös kaksi levisiaa. Niissä ei ollut lappuja. Toinen on nyt kukassa. Ihana vaaleankeltainen. Toivon todella, että talvehtiminen onnistuu ja malttamattomana odotan, minkä värinen se toinen mahtaa olla.
Arabis ferdinand-coburgi 'Variegata' eli kuninkaanpitkäpalo. Kirjavalehtinen kuninkaanpitkäpalko lähti mukaan, vaikkei se ollutkaan euron altaassa. Tästä pulitin 2,30€:)
 Ostin myös alppiasterin.
 Ja viimeisenä Draba azoides eli neulakynsimö. Kynsimöitä minulla ei ole ennestään yhtään. Ihana seurata, mitä tästä kehkeytyy.
 Nyt on enää tunnistamatta tuo oikealla oleva bonzai-malliseksi leikattu pikkupuu. Se löytyi alenurkasta ja ostin sen kolmella eurolla ja ajattelin googlailla jälkikäteen, mitä tuli ostettua. Lapussa luki leiunurk ja kovasti yritin tietoa tästä löytää, kunnes luovutin ja kysyin eestiä osaavalta kaveriltani, mitä tuli ostettua. Leiunurk tarkoittaa kuulemma löytönurkkaa. :D Kasvi jäi siis edelleen arvoitukseksi.
Tässä istutuspuuhissa punarinta kävi monta kertaa kurkkimassa työn edistymistä. Voitteko kuvitella, että punarinnalla on pesä tuolla lasten leikkimökin savupiipussa. Voiko suloisempaa enää olla!

11 kommenttia:

 1. Kivikkokasvit ovatkin hurmaavia juuri kallioisella paikalla.Harmi, ettei ole kalliota ei mökillä eikä kotona. Kiviä kylläkin. En tiennyt, että ajuruohoa on valkoisenakin. Minulla violettia. Hurmaava pesäpaikka suloisella punarinnalla. Minullakin ollut joskus puutarhaseurana punarinta. Tällä hetkellä meidän punarinnat ovat vähän ujompaa sorttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kuoli aiemmin valkoinen ajuruoho, mutta tämä uusi on kestänyt hyvin. Punarinnat ovat usein uteliaita, ehkä sinunkin ujot punarinnat siitä rohkaistuvat☺️

   Poista
 2. Oijoi, tässähän saa vaikka mitä ideoita omaan kivikkorinteeseen. Tuleekin mahdoton urakka kaikkien paikkaansa odottelevien kasvien kanssa sitten kun tuoksuvatukat ovat mennyttä ja pääsen jatkamaan kivikkoa. Söpö pesä punarinnalla. Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että tuoksuvatukka pian luovuttaa ja pääset kunnolla kivikon kimppuun. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 3. Kivoja kalliokasveja! Minäkin pidän niistä suuresti ja pikkuhiljaa rakentelen omaakin kivikkopuutarhaa. Valkoinen ajuruoho on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivikkokasvit ovat ihania ja onneksi löysin uusiakin kivikossa viihtyviä kasveja. Kiva kokeilla miten ne viihtyvät.

   Poista
 4. Voi punarintaa ♥ Ihana piha-asukki!
  Hih, leiunurk-pensas :-D Sen lehdet näyttävät kovasti orapihlajalta, voisihan se olla vaikka ruusuorapihlaja tai joku muu sen sukulainen, onhan niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punarinnan poikaset kurkkivat eilen piipusta ja kävivät hiukan räpiköimässäkin. Niin suloisia! Ehkä tuo on orapihlaja, mutta taidan kertoa kaikille sen olevan harvinainen leiunurk 😁

   Poista
 5. Vau miten paljon kaikkia kasvi-ihanuuksia! Punarinnat ovat kyllä suloisimpia lintuja mitä tiedän. Meillä tekivät pesän keittiön ikkunan alla kasvavaan tuijaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli tuottoisa taimimatka. Vieläkin riittää istutettavaa. Punarinnat ovat ihania palleroisia.Ihanaa, että pesivät teilläkin.

   Poista
  2. Minulla oli tuottoisa taimimatka. Vieläkin riittää istutettavaa. Punarinnat ovat ihania palleroisia.Ihanaa, että pesivät teilläkin.

   Poista