maanantai 10. kesäkuuta 2019

Piikkipäivikki ja muut piikkipallerot

Kaktuspenkkini selvisi jälleen yhdestä talvesta. Luntakin tuli niskaan oikein kunnolla ja kaktukset hautautuivat kuukausiksi hankeen, mutta sieltä ne taas lähtivät uuteen nousuun. Aika jännittävää.
 Kaktukset painuvat ihan maata vasten talvella ja sitten pikku hiljaa alkavat nostaa itseään ylös auringosta voimaantuneina. Kivimuurin edellä itseään järjestelee uudelleen Opuntia polyacantha. Sen edessä kukkii piikkipäivikki. Piikkipäivikit ovat minusta hienoja. Niissä on ihan pienet mehikasvimaiset lehdet, jotka peittyvät kukinnan aikaan ihaniin pikkuaurinkoihin.
 Piikkipäivikki on joten kuten kasvanut kaktuspenkissäni. Se tarvitsee kuuman, kuivan ja aurinkoisen kasvupaikan. Viron matkallani löysin kaksi uutta piikkipäivikkiä, jotka olisi tarkoitus istuttaa kaktusten seuraksi. Yksi piikkipäivikki on penkistä menehtynyt, mutta toivotaan, että nämä viron vahvistukset olisivat kestäviä.
 Punaopuntia (O. rutilans) on selvinnyt jo kolmesta talvesta kasvupaikallaan. Sen uusi vuosikasvu on punaista ja haalenee sitten tuollaisen ruskean kautta vihreäksi.
 Piilostaan kurkkii haurasopuntia (O. fragilis). Syytä onkin piilotella. Aina kun yritän putsata sitä havuista tai lehdistä onnistun pistämään kasvin palasiksi. Tämä ei syyttä ole nimeltään haurasopuntia. Nuo pallerot irtoavat tosi helposti kasvista. Olen niitä sitten tökkinyt multaan ja laittanut kuistille kasvamaan.
 Kaktuspenkissä kasvaa piikkipäivikin lisäksi sekalainen seurakunta maksaruohoja ja mehitähtiä.
Ja havunneulasia on kaikkialla. Niitä on niin vaikea saada tuolta kaktusten ympäriltä pois. Kaktuksen piikit ovat ihan omaa luokkaansa. Ne todella jäävät ihoon ja sattuvat kauan. 

12 kommenttia:

  1. Noita en ole vielä tohtinut kokeilla, kun meillä on tarjolla enempi rehevää ja puolivarjoa. Mutta iso hatunnosto onnistujalle! Kaktukset eivät ole ihan helpoin laji suomalaisille puutarhureille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihassa on jyrkkä sorakäytävä, jota isot kivipaadet reunustavat. Se oikein huusi jotain tällaista kuivuutta vaativaa. Yksi kokeiluistani on kuollut, mutta kolme opuntiaa on kestänyt hyvin.

      Poista
  2. Hieno kaktuspenkki ja mahtavaa että olet saanut ne talvehtimaan! Minulle oli kyllä aivan uutta, että kaktukset voivat selvitä talvesta ulkona näillä leveysasteilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikenlaista voi kokeilla ja onneksi tämä kokeilu on ollut ainakin toistaiseksi onnistunut. Täytyy vain aina löytää sopivat paikat näille erikoisuuksille.

      Poista
  3. En ole koskaan kuullut, että jollakin olisi kaktuspenkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo opuntiat ovat yllättävän kestäviä, joten siitä vaan kaktuspenkkejä perustamaan :D

      Poista
  4. Hienoa, että olet saanut kaktukset menestymään taivasalla noin hyvin. En ole kuullutkaan, että se olisi täällä päin maailmaa edes mahdollista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin muutama vuosi sitten, että jotkin opuntiat voivat selvitä ulkona Suomessa ja sitten kun olen näihin taimistolla törmännyt, olen niitä ostanut. Ja hyvin ovat tosiaan selvinneet ja kasvavat joka vuosi lisää.

      Poista
  5. Kyllä sinulla riittää näitä ihmeellisyyksiä 😀 ja kyky vielä saada ne menestymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On niin mielenkiintoista kokeilla kaikkea. Erikoisuudet ovat kiva lisä harrastukseen.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Blogeista oppii aina uutta😊Nämä ovat hyviä kasveja kuiviin kesiin.

      Poista