tiistai 25. kesäkuuta 2019

Ylenpalttista

Viimeiset palaverit ennen lomaa ovat huomenna ja niitä varten tulin juuri kaupunkiin. Taivas on harmaanvalkoinen ja näyttää siltä, että saatamme saada sadetta. Jippii! Ruusutarha on onneksi niin yltäkylläinen kukinnassaan, että harmaa taivaskin unohtuu.
Ruusutarha oli ensimmäinen alue, jota aloin tehdä täällä kaupungissa. Esikoiseni nukkui vauvana helposti 20 tuntia vuorokaudessa, joten minulla oli aikaa kuokkia ja istutella. Syksyllä esikoiseni menee kouluun ja voin sanoa, että myös ruusutarhani alkaa olla koulukypsä.
 Ruusupensaat ovat tuuhentuneet ja kurjenpolvet, akileijat, prinsessapäivänkakkarat, sormustinkukat ja muut välikasvit ovat levinneet täyttämään tyhjät kohdat.
 Erilaisia kärhöjä putkahtelee pensaisiin kiipeilemää sieltä täältä. Tässä Easy Elegance Music Box -ruusussa kiipeilee Arabelle ja jokin isokukkaisempi kärhö, josta ei ole mitään muistikuvaa. Vähän epätodellisen näköinen kokonaisuus.
 New Dawn kasvoi viime kesänä ihan valtavasti. Epäilin jo, että sieltä kasvaa villiversoja, kun se puski parimetrisiä hujoppiversoja kohti taivaita. Taisi vain tykätä lämpimästä kesästä tai sitten kuusi vuotta on ollut riittävästi juurien kasvattamiseen. Nyt pitkät versot ovat aivan täynnä kukkia ja pitäisi sitoa ne paremmin pergolaan.
 Tämä kärhökaunotar on mielestäni Hagley Hybrid. Se on kiertynyt pergolan sijaan New Dawniin. Kaunis pari.
Jos minulla tulisi joku vieras katsomaan ruusutarhaa, esittelisin vaatimattomasti, että "Tää nyt vaan on tällanen sekanen istutus." Mutta jos ette kerro kenellekään, niin oikeasti olen sitä mieltä, että ruusutarhani on aivan ihana. Juuri sellainen kuin halusinkin. Vähän villi, värikäs ja täysin yltäkylläinen.
Syksyllä esikoinen saa kävellä ruusutarhan läpi naapurissa sijaitsevaan kouluun ja minä voin pyyhkiä onnenkyyneleitä suurten pensaiden takana - suunnattoman ylpeänä ihanasta koululaisesta ja tietenkin myös ihanasta ruusutarhastani.

20 kommenttia:

 1. On ylenpalttista, on! Ihana färimailma ja mikä rehevyys. Palakittevaa, ku huamaa visionsa toteutuneen :) Arabellan kaveri muistuttaa 'Dorothy Walton'a. Tsemppiä viimeisiin tyäpäivihi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi ollakin se kärhö. Muistaakseni naisen nimi sillä oli😊 Useimmat ruusutarhan kärhöistä on napattu alekoreista sen enempää miettimättä. Kiitos tsempeistä. Pari hassua päivää ja saa alkaa täysipäiväisesti möyrimään mullassa!

   Poista
 2. Ihana kasvutarina yhdessä esikoisen ja ruusujen kanssa, minäkin täällä herkistyn. Ruusutarha jo kuullostaakin niin kauniilta, ja mikä se paremmin sinne seuraksi sopisikaan kuin kärhöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt sopivat loistavasti ruusujen kavereiksi, kunhan pysyvät aisoissa eivätkä peitä kaikkea alleen.

   Poista
 3. Kukkia siellä, kukkia täällä, ihan joka puolella! On kaunista <3 Kärhöt ja ruusut sopivat hienosti yhteen. 'Dorothy Waltoniksi' minäkin epäilen 'Arabellan' kaveria. Äidilläni on muuten tismalleen sama kombo :D Vähän (=raivokkaan paljon) olen kyllä kade esikoisesi unenlahjoista: meidän esikoinen nukkui vauvana pienissä pätkissä ehkä yhteensä vuorokaudessa 10h. Eipä olisi ilman kameraa juuri mitään muita muistoja vauva-ajalta kuin ajatus, että "taas se heräsi". Onneksi kuopus oli vähän parempi nukkuja, mutta harvoin hänkään 20h vuorokaudessa nukkui. Meillä on duracell-lapset :D Mukavaa loman alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kombo siis selkeästi, jos äitisikin on siihen päätynyt. Minäkin olin ennen esikoisen syntymää varautunut siihen, ettei vauvat nuku eikä mitään ehdi tekemään, mutta sitten tulikin tuollainen kolmen tunnin päiväunia vetelevä yksilö. Onneksi oli puutarha, jossa sai ajan kulumaan. Kuopuksesta tuskailin, miksi se on niin vähäuninen, että nukkui vain parit päikkärit päivässä. 😂 Äiti oli ajatellut taas tehdä äitiyslomalla massiivisia puutarhaprojekteja, mutta ei se sitten ihan onnistunutkaan😋

   Poista
 4. Voi että, kyllä onkin hurmaava ruusutarha! Onnea myös koululaiselle, jo nyt :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tämä hetki on ruusutarhan juhlaa. Koululainen on jo vuosia odottanut, että pääsisi kouluun. Nyt se vihdoin tapahtuu.

   Poista
 5. Sadetta saadaan - onneksi! Meilläkin tosi kuivaa. Sataa parhaillaankin. Voit olla ruusutarhastasi ylpeä. Hyvää lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on vähän tullut yöllä ja saisi tulla rutkasti lisää. Pitäisi koko päivän vähän ripotella. Hyvää sadepäivää!

   Poista
 6. Ihanan rehevää ja värikästä, englantilaisen puutarhan henkeä! :) Tykkään tosi paljon vähän villistä meiningistä, siitä että kärhöjä kiipeilee pensaissa ja kukkia putkahtelee vähän sieltä sun täältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään, kun on paljon katseltavaa ja yllätyksiä, kun kasvit leviävät ja kasvavat minne haluavat.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kyllä se aikansa vei, että tuli, mutta nyt on jo rehevää.

   Poista
 8. Ihana ruusutarha! Juuri tuollainen villi ja runsas on minunkin mieleeni:)

  VastaaPoista