maanantai 3. kesäkuuta 2019

Taimimaniaa Tallinnassa


 Olen aivan rakastunut. Kellukka ´Two Tone Pearl´, sinilatva ´Stairway to Heaven´ja isokonnantatar ´Superbe´muodostavat niin kauniin kolmikon, että ne on pakko istuttaa vierekkäin. Istutusta onkin lähiaikoina tiedossa melkoisesti, sillä jouduin hirveän taimimanian valtaan Tallinnassa.
Eräs ystäväni rakensi uuden talon ja pyysi minulta apua puutarhan suunnittelussa. Hänellä oli ideoita päässään, mutta hän ei ollut ennen kasvattanut kuin yksivuotisia kesäkukkia. Kerroin hänelle vinkkejä, mistä kannattaa aloittaa ja kävimme yhdessä taimialeilla hankkimassa ensimmäiseen kukkapenkkiin kasvit. Autoin myös perustamaan tuon ensimmäisen penkin ja kiitokseksi kaverini kutsui minut puutarhamatkalle Tallinnaan, jossa hän on lapsuutensa elänyt.
Lähdimme matkaan kaverini autolla torstai-iltana ja laivamatkan jälkeen menimme suoraan yöpuulle kaverini äidin asunnolle Tallinnaan. Seuraavana aamuna aamupalan jälkeen lähdimme kohti Kristiine aiakeskusta. Taimisto oli ihana. Kasvit oli aseteltu maan tasalle lavoihin ja näkymät olivat kuin kauniista puutarhasta. Kasveja oli valtavasti ja hinnat olivat alhaiset. Perennat maksoivat 1-2 euroa. Merkinnöissä oli vähän parantamisen varaa ja ostinkin osan kasveista ihan sokkona. No, jos eurolla sai, niin ihan pakko oli koriin napata ja testata mitä siitä kasvaa.
 Täällä oli myös mahtava kesäkukkapuoli, jossa hurahdin lastaamaan myös kesäkukkia laatikollisen ostoskärryyn. Niin ihanan värikästä ja runsasta, että oli yksinkertaisesti pakko.
 Jouduimme välillä viemään ostoksia jo  autoon, että pystyimme kerätä uutta lastia. Tuntui, että tutkittavaa olisi ollut koko päiväksi, mutta nälkä alkoi kurnia, sillä olimme kuin huomaamatta viettäneet taimistolla jo useamman tunnin. Lounaan jälkeen siirryimme Juhani puukooliin.
Tämä oli tunnelmaltaan ihan erilainen taimisto. Perennat olivat täällä isompia ja suurin osa oli kahden litran ruukuissa. Valtavasti puita ja pensaita ja hyvä valikoima myös ruukkuja. Taas kärryt täyttyivät kuin itsestään.
 Onneksi ystäväni oli viime hetkellä vaihtanut autonsa miehensä farmarimalliin. Takapenkit kaadettuna saimme juuri ja juuri kaikki ostoksemme mahtumaan autoon. Liikkuva kasvihuoneemme lähti taas kohti yöpaikkaa. Seuraavana aamuna auto oli kostea kuin oikea kasvihuone. Lähdimme ajamaan ystäväni ystävän luo ja sain samalla katsauksen omakotialueen puutarhoihin. Alue oli ilmeisen varakasta ja puutarhat erittäin hienosti hoidettuja. Enemmän keskieurooppalaista tyyliä ja paljon muotoonleikattuja havuja. Puolilta päivin lähdimme takaisin kohti Suomea.
 En ehtinyt muuta kuin nostaa kasvini ulos kaverini autosta, sillä piti lähteä hakemaan lapsia mummolasta. Tänään vihdoin töiden jälkeen ehdin vähän kuvaamaan ja muistelemaan, mitä tuli ostettua. Yllä kesäkukkalaatikko, joka on lähdössä perjantaina mökille.
 Löysin kuin löysinkin punaista ja valkoista vuorenkilpeä! Jippii. Kuvassa lisäksi atsalea ja Brunnera macrophylla  'Variegata'.
 Löysin myös useita kirjolupiinien taimia, joita olen epäonnisesti yrittänyt jo pariin otteeseen kasvattaa.  Kuvassa on myös valikoima erilaisia kivikkokasveja. Löysin mm. persikan väristä levisiaa. Ahh!
 Ostin myös peruukkipensaan 'Young Lady' ja tuollaisen hortensian, jonka tarkempaa nimeä en nyt muista.
 Kuvassa violetti täpläkello ja taustalla keltainen fairy-ruusu, joka oli niin kaunis, että oli pakko ostaa. Nämä lähtevät myös mökille.
Monia jäi nyt esittelemättä ja täytyykin postailla näistä lisää, kun pääsen istutuspuuhiin. Kurja kesäflunssa pääsi matkalla iskemään ja nyt lepäilen ja juon teetä sen sijaan, että pää kolmantena jalkana möyrisin mullassa. Tallinna on ehdottomasti kasvimatkan arvoinen kohde. Taimistoja jäi vielä monia käymättäkin ja ehkä ensi kerralla ajoitamme reissun niin, että pääsemme kukkamarkkinoillekin käymään.

12 kommenttia:

 1. Voi jospa oisin saanut olla muukaana. Kävit sitte paratiisis :) .........Oon lähes sanaton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä viikonloppumatka juuri minun makuuni. Ei hotelleja tai nähtävyyksiä, vaan lähiömajoitus ja kasviparatiisit.

   Poista
 2. Tuo taimisto millä ekana kävitte on iso, kävin siellä pari vuotta sitten. En tainnut ostaa kuin yhden taimen, keltaisen happomarjan. Hyviä löytöjä teit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten selvisit pois vain yhden kasvin kanssa! Minulla karkasi homma aivan käsistä. Happomarjoja siellä oli kyllä paljon ja upeissa väreissä. Niihin en ole vielä oikein tutustunutkaan.

   Poista
 3. Oi mikä paikka! Enpä ole koskaan vielä Viron taimistoilla käynyt, siellä näyttää olevan runsaat valikoimat, sinulla oli hyvä reissu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen käynyt vaan Tukholmassa taimimatkoilla, mutta tämä oli kyllä ihan yhtä hyvä kohde. Yllätti positiivisesti nuo laajat valikoimat ja varsinkin perennojen halvat hinnat.

   Poista
 4. Voi vitsit, oli taatusti mahtava reissu! :) Omat Tallinan matkat ovat suuntautuneet lähinnä kissanäyttelyihin, jolloin ei ole aikaa (eikä taatusti myöskään tilaa autossa) millekään ylimääräiselle. Jospa sitä joskus pääsisi ihan erilliselle taimimatkalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissanäyttely ja taimihamstraus eivät kyllä välttämättä mahdu samaan aikatauluun:) Tai autoon. Suosittelen kyllä taimimatkakohteeksi. Oli oikein hyvä reissu.

   Poista
 5. Aivan unelmien reissu tuollainen! Ihania hankintoja teit:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kivaa. Täytyy vain olla samanhenkistä matkaseuraa. Esimerkiksi oman perheen kanssa tällainen reissu ei olisi onnistunut :D

   Poista
 6. Wau, mikä reissu! Ja mitkä tuomiset! En kyllä ihmettele, että lähti taimipurkki jos toinenkin mukaan kun noin edullisia olivat. Mukavia istutushetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on jo purkki jos toinenkin istutettu maahan. Aikamoista googlailua on myös pitänyt suorittaa, että on löytynyt mitä olinkaan ostanut. Esim. näköjään varpupipon 😅

   Poista