torstai 21. heinäkuuta 2016

Parhaat perhoskasvit

Vaikka lähiaikoina olenkin kirjoittanut enemmän epätoivotuista vieraista puutarhassani - kuten peuroista - niin yleisesti ottaen puutarhani yhtenä tarkoituksena on houkutella eläimiä. Etenkin pikkulintuja, hyönteisiä ja perhosia. Tämä vuosi on ylittänyt kaikki odotukseni perhosten suhteen. Alkukesällä täällä vilisi neitoperhosia ja amiraaleja. Tällä hetkellä pihalla ei voi kulkea aurinkoisena päivänä suorastaan törmäämättä perhosiin: nokkosperhosiin, kaaliperhosiin, sinisiipiin, niittyperhosiin ja moniin muihin, joita en vielä edes osaa tunnistaa.
Perhosia houkutellakseni olen tehnyt tiettyjä kasvivalintoja. Ensimmäinen urakka, johon täällä saaressa viisi vuotta sitten ryhdyin, oli niityn perustaminen. Nykyään niitty jo kukkii kauniisti ja houkuttelee osaltaan hyönteisiä pihapiiriin. Eniten siellä viihtyvät heinäsirkat. Siritys on korvia huumaavaa varsinkin aurinkoisina päivinä.
Perhoset eivät kuitenkaan niityllä parveile. Niillä on ihan omat suosikkinsa. Tällä hetkellä kukkiva iisoppi on aivan ehdoton perhosmagneetti. Siinä voi olla kymmeniä perhosia yhtäaikaa. Erityisesti nokkosperhoset rakastavat tätä kasvia.
 Myös kukkiva oregano kelpaa mainiosti siivekkäille. Alkukesästä penkissä kukkinut salvia, timjami sekä sitruunamelissa ovat myös suosiossa. Onneksi yrttipenkissä on kukassa suurimman ajan kesästä jokin kasvi.
 Pieniä sinisiipiä on niin montaa alalajia, että en vielä osaa niitä toisistaan erottaa.
 Muista kuin yrttikasveista perhosten suosikkeja ovat mirrinminttu, laukat sekä lehtosinilatva.
Olen tänä kesänä laajentanut hyötytarhaani ja penkkejen reunaan päätin kasvattaa lisää iisoppia. Se on niin kaunis, perhosten suosikki ja sitä paitsi helppo kasvattaa siemenestä. Olen myös aloittanut maksaruohojen istutuksen puutarhan takana nousevalle kalliolla. Listalla on erityisesti valkomaksaruohoa sekä isomaksaruohoa. Perhoskesäni ehdoton kohokohta on ollut nimittäin pihassa liitelevä Apollo. En ole koskaan ennen Apolloa nähnyt ja nyt se käy aina silloin tällöin pihassa liitelemässä. Luin perhoskirjasta, että se suosii juuri näitä nimenomaisia maksaruohoja ja haluan tarjota sille hyvät eväät, jos se vaikka palaisi taas ensi kesänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti