tiistai 27. kesäkuuta 2017

Kaktuspenkki

Nyt minun puutarhahulluuteni sekä valtava viehtymys teemapenkkeihin on päässyt tähänastiseen huippunsa: minulla on kaktuspenkki! Penkki sai alkunsa viime syksynä, kun halusin levisioille riittävän kuivan paikan talvehtimiseen ja rajasin sorakäytävän ja kivipaasien väliin jyrkkään rinteeseen pienen istutusalueen. Nappasin syksyllä alepöydältä punaopuntian (opuntia rutilans) ja istutin myös tähän rinteeseen. Se selvisi talvesta hienosti ja on kasvanut kovasti kylmästä ja sateisesta keväästä huolimatta. (kaikki levisiat sen sijaan mätänivät talven aikana).
Esittelinkin tätä opuntiaani jossain postauksessa ja vähän jo googlailin muitakin kylmissä olosuhteissa viihtyviä kaktuksia ja yllätyksekseni sellaisia löytyi aika paljonkin. Yritin netistä löytää kauppaakin, jossa näitä olisi tarjolla, mutta en onnistunut siinä.
Eilen en voinut uskoa onneani kun menin läheiseen puutarhaliikkeeseen ja siellä oli pöydällinen näitä kylmässä viihtyviä kaktuksia! Piti ostaa heti kaikki kolme erilaista.
Tässä on opuntia humifusa. Sille en löytänyt suomenkielistä nimeä. Ruotsiksi se on krypopuntia.
Tässä puolestaan haurasopuntia (opuntia fragilis.)
 Tämä kolmas uutuus on neulatyynyopuntia (opuntia polyacantha).
Lisäksi ostin muutaman piikkipäivikin, jotka myös viihtyvät todella kuivassa paikassa. Ne tuovat kukkiessaan mukavasti väriä ja ilmettä. Kaktuksethan eivät varsinaisesti mitään kaunottaria ainakaan perinteisessä mielessä ole.
Tällainen nyt sitten on uusin penkkini. Sormet ovat täynnä piikkejä hanskoista huolimatta, mutta se ei haittaa, sillä olen innoissani kuin lapsi jouluna.

5 kommenttia:

 1. Voi miten hienoa. Kaktuspenkki on eksoottinen ja varsin harvinainen suomalaisessa puutarhassa. Toivon kasvateillesi menestystä. Itse olen myös joskus kokeillut kasvattaa levisiaa siinä onnistumatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan menestystä. Olisi kiva näiden kasvua seurata. Taidan ottaa syksyllä pistokkaat näistä kuistille kasvamaan. Jos talvi vie, niin voin istuttaa niistä uudet. Sain ensimmäistä kertaa yhden levisian talven yli elossa. Ovat todella hankalia. Mutta niin kauniita, että pakko yrittää.

   Poista
 2. No jopas! Mielenkiintoista! Onnea kaktuksille!

  VastaaPoista
 3. Vieläkö kaktukset on hengissä? Itse meinaan perustaa kaktuspenkki kivikkoon. Vyöhyke II on paikka.

  VastaaPoista