keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Kivikon kuningatar

 
On aika valita kivikon kuningatar. Ehdokkaita onkin ilmaantunut viime päivinä kiitettävästi.
Ajuruoho häikäisee kilpasiskonsa upean intensiivisellä värillään sekä lumoavalla tuoksullaan. Sen kasvutapa on ihanteellinen kivikkoon ja se ei juurikaan maata alleen tarvitse. Ajuruohoa on myös äärettömäm helppo lisätä. Nypin aina pieniä tuppoja ja isken ne laatojen väliin tai muualle, johon haluan lisää ajuruohoa. Kaunista ja kätevää.
Vaatimatonta kauneutta edustaa kissankäpälä, joka vetoaa enemmän söpöydellään kuin häikäisevyydellä. Kissankäpälä kärsii välillä talvista ja onkin vähän harventunut viime vuosina kivikosta.  
Sitruuna-ajuruoho on yllättänyt tänä vuonna. Sitä kasvoi pienenä plänttinä kivikossa, mutta yht´äkkiä tämä valkeakukkainen kaunotar onkin levinnyt laajalle alueelle. Ihanan raikas tuulahdus laajakatajan ympärillä.
Sammalleimut kuuluvat ehdottomasti myös kivikkojen kauneimpiin kukkijoihin. Nämä leimut kukkivat metsäpuutarhassa, jossa ne kasvavat reheviksi verrattuna kuivemmassa kivikossa koivun alla kukkiviin siskoihinsa. Tällä hetkellä olen erityisen viehättnyt näistä vaaleansinisistä ja puna-valkoraitaisista sammalleimuista.
Neilikka ei ole vielä parhaassa kukassa, mutta nuppujen määrästä voi odottaa loistokasta kukintaa. Neilikat ovat kiitollisia kasvatteja ja todellisia väriläiskiä. Mökillä ketoneilikoita puskee joka kolosta, joten olen ehkä vähän turtunut näiden kauneuteen.
Eksoottisempaa kauneutta edustaa punaopuntia, joka kasvaa sorarinteeseen viime kesänä perustamassani istutuksessa. Se talvehti ja on kasvattanut komeat nuputkin. Odotan todellakin tämän kukintaa! Haluaisin löytää muitakin kaktuslajikkeita, joilla olisi mahdollisuus selvitä ulkona. Niistä tulisi hieno aavikkopenkki.
Ensi vuonna kisasta tulee tiukempi kuin koskaan, sillä olen laajentamassa kivikkokasvivalikoimaani ja raivaamassa ruohottunutta kalliota kivikkoistutuksille. 
Tämänhetkinen kivikkoistutukseni on ison koivun alla, missä mikään muu ei oikein menesty. Tässäkin kyllä menestyvät vain kaikkein mattomaisimmat ja vaatimattomimmat lajit, joten kiva saada uusia alueita vaikka alppikasveille kalliolta.
Kalliolla on nykyään myös joutsenlampi :D Tähän painaumaan keräytyy vettä ja se on lintujen ja lasten lempipaikka. Eilen tarttui multaostoksilta mukaan tällainen muovinen joutsen. Muka lapsille.. oikeasti itse olen hulluna kaikkeen tällaiseen krääsään.
Ai niin se kivikon kuningatar. No, valitettavasti muilla kilpailijoilla ei ollut tänä vuonna mitään mahdollisuuksia. Ensimmäistä kertaa ikinä olen saanut levisian talvehtimaan mädäntymättä ja se intoutui vielä kukkimaankiin runsaasti.
Näitä kun saisi koko kallion täyteen!

6 kommenttia:

 1. Ihania kivikon kaunottaria! Levisia on minunkin suosikkini. Iloista viikonloppua! P.s. blogissani on synttäriarvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää viikonloppua sinullekin! Minulla alkoi kesäloma! Täytyy käydä osallistumassa arvontaan.

   Poista
 2. Ihanan näköinen on myös koivu, jonka alla kivikko on. Hyvää lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koivuun minulla on viha-rakkaus -suhtautuminen. Toisaalta se on ihana iso pihakoivu, mutta toisaalta se on juuri pihan harvoista aurinkoisista paikoista, johon sopisi hedelmäpuut täydellisesti.

   Poista
 3. Suloinen kivikkosi! Ihanaa kun voit tuohon kerätä kaikenlaisia jalokiviä, joita vaalia. Ilman muuta, lapsia voi käyttää tekosyynä kaiken humpuukin hankintaan :) Sitä harrastan itsekin, hihii. Hauska tuo joutsen, näyttää melkein ihan oikealta. Hauska tuo kaktus-opuntia, onpas hienoa, että se talvehti noin vain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä tuo opuntia oli ihan ryppyinen ja maatamyöden, mutta sitten se yllätyksekseni nousi ja siinä oli nuputkin. Voi olla, ettei jää kauhean pitkäikäiseksi iloksi, mutta nämä kokeilut ovat onnistuessaan kiva lisä puutarhanhoitoon.

   Poista