Ruusuilla on paljon kavereita ruusutarhassa. Vaikka ruusut kukkivat yksinäänkin komeasti, korostaa sopiva seura mielestäni vain entisestään niiden kukinnan kauneutta. Sitä paitsi, ruusupensaiden alustan kitkeminen ei ole suosikkopuuhaani, joten helpommalla pääsee, kun ruusupensaiden joukossa kasvaa muita kasveja.
Akileijat sopivat hyvin ruusupensaiden joukkoon. Yleensä ne alkavat kukkia jo ennen ruusuja ja tuovat siten väriä ruusutarhaan jo kesäkuussa. Lisäksi ne kylväytyvät kaikkiin tyhjiin koloihin ja täyttävät mukavasti tilaa.
Toinen suosikkini ruusujen seuraan ovat erilaiset kurjenpolvet. Isompien pensasruusujen alustoille olen istuttanut peittokurjenpolvea, neidonkurjenpolvea sekä verikurjenpolvea. Pienempinä pysyvien kanadalaisten ruusujen, kuten kuvassa olevan Easy Elegance -ruusun Music Box yhteyteen olen istuttanut erilaiseia jalokurjenpolvia, kuten Orionia ja Roxannea. Niiden lamoavat kasvustot on helppo tukea ruusujen piikikkäisiin varsiin. Lisäksi sinisen ja violetin sävyt tuovat hyvää kontrastia vaaleanpunaisiin ja pinkkeihin pensasruusuihin. Myös kärhöt sopivat hyvin ruusujen seuraksi. Pensasruusujen seassa kasvaa viinikärhö, joka viime kesänä karkasi männystään (jonka vartta sidon sen kiipeämään) neilikkaruusuun. Onneksi neilikkaruusu kesti tämän hyökkäyksen, sillä irti en enää viinikärhöä sinä kesänä pensaasta saanut. Kukinta näytti aika erikoiselta, kun sama pensas kukki kirkaan pinkein ruusunkukin ja viinkin punaisin kärhönkukin. Muutaman kanadalaisen ruusun vieressä minulla kasvaa Arabella tarhakellokärhöja. Ne eivät ainakaan vielä ole peittäneet ruusuja kokonaan. Ruusujen taustalla pergolassa kiipeää myös muutama jalokärhö, jotka istutin viime vuonna. Niistä on nyt kukassa Niobe ja Hagley Hybrid. Pergolan edessä on ruusujen seurana myös ritarinkannuksia.
Ruustarhan jyrkimmässä rinteessä isojen pensasruusujen alla kasvaa jättipoimulehteä, joka myös heleän vihreällä kukinnallaan sopii erittäin hyvin ruusujen joukkoon. Lisäksi se varjostaa hyvin maata, jolloin suurin osa rikkarouhoista jää kakkoseksi.
Mikä kasvi sinusta sopii parhaiten ruusujen kanssa? Vai nautitko ruusujen kauneudesta eniten ilman seuralaisia?
Samalla tavalla minullakin ruusurivin reunuskasveina on perennoja. Eipähän tarvitse kitkeä rikkaruohoja, kun ei ole paljasta mullosta. Ruusujen juurille olen istuttanut narsisseja. Ne ehtivät hyvin kukkia ennenkuin ruusuihin tulee lehdet. Narsissien lehdet saavat sitten rauhassa kellastua ruusukasvustojen suojassa.
VastaaPoistaPitääkin laittaa syksyllä narsisseja ruusutarhaan. Pikkusipuleita siellä kasvaakin jonkinverran ja tulppaaneja laitan sinne tänne joka syksy.
PoistaAi että miten runsasta ja kaunista!! 😊👍👍👍
VastaaPoistaVoi kiitos. Tuntuu, että tänä vuonna kaikki kukkii samaan aikaan. Johtuu varmaan kylmästä kesästä.
PoistaSamoin olen istuttanut ruusujen juurille ja sekaan paljon perennoita. Useat yrttikasvit, kuten ajuruoho ja mäkimeirami sopivat sinne mukavasti. Jopa piparminttua minulla on siellä, eikä ruusut tykkää niistä huonoa. Olen antanut myös tulikukan kasvaa siellä juurella. Sehän vie vain sen kahden vuoden kasvuajan, sitten nyhdän pois. Paljon laitan noita kurjenpolveja, mm. tuoksukurjenpolvea.
VastaaPoistaMäkimeirami onkin hyvä idea! Voisin vähän varistella siemeniä aurinkoisiin kohtiin.
PoistaNämä ovat kaikki oikein kauniita ja hyviä yhdistelmiä ruusuille, sinun istuttamasi siis. Näyttävät upeille! Itse en ole saanut oikein mitään onnistumaan ruusujen kanssa toistaiseksi, mutta nyt näyttää lupaavalta neilikan kanssa. Neilikat ja laventelit olisivatkin lemppariyhdistelmäni ruusuille. Ruusukirjoissa on välillä ihan kummallisia yhdistelmäkasveja annettu ruusuille. Suomessa näkee aika usein ruusupensaita ihan yksikseen, on sekin ihan näyttävän näköistä.
VastaaPoistaItse yritin joskus saada harjaneilikkaa leviämään ruusujen sekaan, mutta se ei onnistunut ja kasvi katosi kokonaan. Sama kävi bellikselle. Tuosta listauksesta jäi muuten täysin pois mirrinmintut ja lemmikit. Niitä minulla on myös ruusujen seurana. Tuli vain tuosta laventelista mieleen. Yhdistelmä ruusuja, neilikoita ja laventelia kuulostaa taivaalliselta.
PoistaJuuri tämmöistä postausta on ihana lukea! Minulla kun on ruusumaa vielä kukittamatta perennoin. Olin listannut itselleni poimulehdet, kurjenpolvet ja kärhöt. Narsisseja siellä jo onkin, mutta lisää keväisiä kukkijoita kaipaan.
VastaaPoistaSamoja kasveja olet sinäkin miettinyt. Minulla on keväällä kukassa myös valkoisia ja sinisiä puistolemmikeitä. Ne sopivat narsissien ja helmililjojen kanssa. Ja sipulikukista scillat ja parvitulppaanit ja metsätulppaanit näyttävät viihtyvän myös.
PoistaMielenkiintoista luettavaa! Kurjenpolvet ovat varmasti ihania ruusujen seassa, varmaan akileijat ja monet muutkin. Minulla pensasruusut ovat niin suuria ja tiheitä, että ei niiden alta taitais melkein mikään näkyä. Lemmikkejä, maahumalaa, akankaalia siellä kyllä on paljon ja niiden seassa rikkiksiäkin. Edessä on kyllä sitten perennoja. Kärhöjä, viini- ja tiukukärhöjä, on ruusupensaiden seassakin vaihtelevalla menestyksellä. Monet kärhöt eivät oikein jaksa ponnistaa ruusujen seasta, ruusut kun ovat reilusti ihmistä korkeampia.
VastaaPoistaSe, mistä kovasti tykkäisin ruusujen kanssa on tavallinen vuohenputki :D . Se on kukkiessaan niin kaunis ja siro, ruusujen kanssa ihana pari, pitäisi vaan olla jotain vähän matalampia ruusuja. Meillä vaan ei menesty kovin hyvin muut kuin kaikkein kestävimmät pensasruusut.
No nyt onnistui!
PoistaMinulla nuo kanadalaiset ruusut ovat kaikki jääneet aina pieneksi, kun en niitä kauheasti lannoita tai kastele. Niiden seuraan varsinkin sopivat erilaiset perennat. Minustakin vuohenputken kukinto on kaunis. Juhannusruusujen alustalla sitä kasvaa paljonkin.
PoistaHei,taloyhtiömme ison/vanhan ruusupensaan alla rehottaa vuohenputkimatto. Miten hävitän tämän?
VastaaPoista