torstai 27. heinäkuuta 2017

Tropiikin yöt

Olen käymässä taas pitkästä aikaa kaupungissa. On ollut niin kuivaa täälläkin, että keväällä istutetut atsaleat olivat ihan rutikuivia. Voi itku! Kovasti niitä kastelin ja toivotaan, etteivät ole kaikki heittäneet henkeään. Ruukut ovat yllättävän hyvin kestäneet ilman kastelua. Keväällä tekemääni uusiin penkkeihin oli ilmestynyt ensimmäiset kukat.
Ihana jättiäinen kukka kuivuudesta huolimatta. Täytyy jostain etsiä tämän nimi. Säästin kyllä tällä kertaa kaikki pahvit, jotta näkisin, mitä olen kasvattanut, mutta en nyt muista, mihin laitoin ne. Tällainen pienempi punainenkin kukkii.
Tein keväällä nämä penkit, enkä sitten keksinytkään, mitä haluan näihin istuttaa.
Penkkien vieressä on riippumatto ja ruukkukasveja, kuten bambu, banaani ja jättigunnera, joten alunperin ajattelin tehdä istutuksesta viidakkomaisen.
Etsin inspiraatiokuvia netistä ja loppujenlopuksi olenkin päätynyt tekemään istutuksesta trooppisen :D Helpommin sanottu kuin tehty täällä mäntyjen katveessa Suomessa. Olen kuitenkin vakuuttunut, että löydän tunnelmaan sopivia kasveja, joilla saan riippumaton viereen trooppista tunnelmaa. Joitain kasveja olenkin jo koekasvattanut tänä kesänä.
Soihtuliljan kukinta alkaa olla ohi, mutta se on mielestäni jotenkin eksoottisen näköinen. Täytyy talvettaa näiden mukulat ja laittaa ensi vuonna uudestaan.
Erilaisia liljoja voisin myös siirtää penkkiin. Varsinkin jotkin idänlijat näyttävät mielestäni trooppisilta.
Ensimmäiset gladiolukset ovat jo kukassa. Näitäkin voisi istuttaa penkkiin muiden kasvien lomaan. Kävin taimistolla katselemassa, mitä muuta voisin istuttaa tunnelman luomiseksi ja päädyin erilaisiin kirjaviin kuunlijoihin sekä saniaisiin. Ne voisivat tuoda perustan istutukseen, jota sitten värittäisin erilaiin gladioluksin, daalioin, lijoin ja vaikka kalloin.
Ruukkukasvejakin voisi yhdistää istutukseen. Tämä kerrottu verenpisara sopisi ainakin trooppiseen teemaan.
Uudet puutarhaleijonatkin näyttävät aika eksoottisilta. Ehkä näillekin löytyy paikka omasta tropiikistani. 

6 kommenttia:

 1. Oikein kauniilta näyttää! Ihana tuo soihtulilja! Trooppinen puutarha kuulostaa mahtavalta, kiva nähdä, miten alue kehittyy jatkossa. Kesäistä loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soihtuliljat olivat minulle ihan uusi tuttavuus. Tarttuivat keväällä mukaani Prismasta. Eivät talvehdi yleensä maassa, joten täytyy yrittää talvettaa ne puutarhavarastossa.

   Poista
 2. Miten olisi sininata se siementää ja lisäytyy jos niin haluaa. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sininataa minulla onkin amppelissa kasvamassa. Saattaa olla vähän kostea ja varjoinen paikka sille, mutta voisihan sitäkin koittaa.

   Poista
 3. Ihanan värikästä ja eksoottista! Upeat puutarhaleijonat olet löytänyt. Toivottavasti atsaleasi selvisivät kuivuudesta! Kauniit nuo istutusalueet, ensi vuonna ehdit vielä suunnitella mitä niihin tai sitten syysalesta löytyy vaikka mitä.

  VastaaPoista
 4. Mieheni osti huutokaupasta nuo leijonat keväällä. Haluaisin ne talon pohjoispuolelle ja ympärille villiä viidakkoa, mutta kyllähän ne tuohonkin käyvät. Tosiaan syksyn aleista täyttyy aina kaikki penkit.

  VastaaPoista